Eurobarometru privind mobilitatea tinerilor
Comentariu de Dan Carp
16 Mai 2011, 13:21
Tinerii români sunt printre cei mai frământați din Europa, în sensul bun al cuvântului. Într-un sondaj Eurobarometru privind mobilitatea tinerilor europeni, publicat vineri de Comisia Europeană, România ocupa locuri fruntașe în privința celor care-și doresc să muncească în străinătate și a celor care vor să-și deschidă o afacere.
Trei din patru români sub 35 de ani sunt dispuși să muncească peste hotare, motivul invocat cel mai des fiind salariile mici din țară. Doar în Islanda, Suedia și Bulgaria sunt mai mulți tineri cu dor de ducă. Românii și bulgarii invocă salariile mici și când este vorba de dificultățile în a-și găsi un loc de muncă. O treime din tinerii români dau ca primă grijă în privința locurilor de muncă existente, salariul inadecvat pentru condițiile de trai.
In privinta intenției de a porni o afacere, peste 60% dintre respondenții români ar fi tentați să își facă propria firmă. Spiritul antreprenorial este, de altfel, mai pronunțat în țările din spațiul ex-comunist, cum ar fi Bulgaria, Letonia sau Polonia.
Sondajul mai arată că unu din patru tineri a participat în ultimul an la activități pe bază de voluntariat. Cei mai activi tineri în acest domeniu sunt cei din Olanda, în timp ce italienii și suedezii nu sunt foarte interesați de munca neplatită. Românii sunt undeva pe la mijlocul clasamentului.
În fine, în privința studiilor, doar unu din zece tineri a urmat cursurile unei școli din străinătate, una dintre cele mai mici cifre din Europa. Doar bulgarii și turcii sunt mai puțin atrași de a-și face studiile peste hotare, în timp ce aproximativ 40% dintre luxemburghezi și ciprioți au studiat în afara țării.