Energie mai curată dar mai scumpă
Comentariu de Dan Carp
13 Octombrie 2011, 16:30
Facturile la energia electrică ar putea crește cu 2,5% începând cu anul viitor. Asa a calculat Agenția Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei, după aprobarea schemei de sprijin a energiei regenerabile.
Nu este încă o sumă importantă: la o factura medie de 50 de lei, majorarea ar fi de 1 leu și 25 de bani. Însă schema se va aplica până în 2021, iar populația va resimți impactul cel mai puternic prin 2016-2017, când facturile ar trebui sa fie cu 30% mai mari ca în prezent.
Cum funcționează schema de ajutor? Certificatele verzi sau certificatele de emisii de gaze cu efecte de seră sunt acordate de Uniunea Europeană statelor membre, care le împart mai departe poluatorilor. Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă, este nevoie de un asemenea certificat.
De acum înainte, și turbinele eoliene, deși nu emit gaze de seră, vor primi câte un certificat pentru fiecare doi megawatti oră de energie produsă. Acestea vor putea fi vândute pe piață, devenind astfel o noua sursă de venit pentru producătorii de energie eoliană, în afara vânzării energiei electrice.
Însă costurile cad pe consumator. Dacă certificatele verzi sunt împărțite și celor care nu poluează, nu mai sunt suficiente pentru centralele pe gaze și cărbune. Acestea vor fi nevoite să cumpere dreptul de a polua de pe piață, fapt care se va reflecta în preț. Apoi, energia eoliană este mai curată, dar și mai scump de produs decât cea clasică și, având o mai mare pondere în produsul livrat consumatorului, va împinge mai mult prețul în sus.
Până în 2020, a calculat Agenția, consumatorii vor plăti în total 10 miliarde de euro în plus la facturi pentru a sprijini investițiile în energie regenerabilă. Până atunci, sprijinite de stat, turbinele eoliene ar trebui să împânzească România, iar aerul care le învârte elicele sa fie ceva mai curat ca acum.