Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dovlecei pe valuri de verdeaţă

Comentariu de Florin Ionescu

Dovlecei pe valuri de verdeaţă
Foto: Valentina Ioniță (www.petitchef.ro)

Articol de Florin Ionescu, 08 Decembrie 2010, 09:27

Orice minte sănătoasă îşi poate da seama că "mult şi bun" este cam prea greu de obţinut. A căuta acel "puţin şi bun" este mult mai realizabil decât a alerga dupa iluzia "mult-ului celui bun".

Cunoscuta vorba a românului, "Decât bogat şi pătat, mai bine sărac şi curat", trimite parcă tot spre acel "puţin şi bun", bun prilej de odihnă şi de sănătate sufletească. Se spune că şi secretul bucătăriei franceze stă tocmai în ideea „puţin, dar bun”.

Auguste Escoffier este o legendă a Franţei - unul dintre "părinţii" Larousse-ului gastronomic, bucătar al regilor de pe întreg continentul, şef la Ritz şi la Carlton - a avut (poate surprinzător) propria linie de sosuri, cu care a cucerit Europa. Arta lui Escoffier era bazată pe tehnica lui Carême, părintele bucătăriei rafinate franţuzeşti (haute cuisine), însă meritele lui Escoffier ţin de modernizarea stilului complicat al lui Carême. El nu inventează doar reţete noi, dar a încercat să promoveze şi meseria de bucătar. A introdus disciplina şi bunul simţ, acolo unde odinioară domneau brutalitatea şi beţia. Organizează bucătăriile sale după sistemul brigazii militare (brigade de cuisine). Schimbă metoda franţuzescă de servire a mesei (service à la française - a servi toate felurile de mâncare în acelaşi timp) cu metoda „rusească” (service à la russe - a servi felurile de mâncare conform meniului). Şi să ne gândim că asta se întâmpla acum un secol, iar Escoffier nu a avut de partea lui televiziunea, ci numai faima de mare bucătar.

În mileniul trei, totul pare "mai simplu şi mai complicat" în bucătărie. Trebuie să reuşim şi noi să preparăm „Dovlecei pe valuri de verdeaţă”, oferit portalului „Petitchef- les recettes pour grands et petits” şi adaptabil în postul Crăciunului.

4 sau 8 dovleceii se spală, se taie în două pe lungime şi pe o parte li se face o talpă (pentru stabilitate). Pe cealaltă parte se scobesc cu atenţie, până rezultă nişte bărcuţe. Ardeiul gras roşu, cel verde şi legătura de ceapă verde se toacă mărunt, împreună cu miezul dovlecelului se pun la înnăbuşit în ulei cu puţină apă. Nu se lasă să sa înmoaie prea tare. După care se scurg, se adaugă 100 de g de mazăre, câteva ciuperci tocate, 2 ouă fierte tari (mărunţite) ce pot lipsi în perioada postului, 2-3 roşii decojite şi tăiate julien, împreună cu oul crud care le leagă (ce poate lipsi şi el). Cu pasta rezultată se umplu bărcuţele. Acestea se pun într-un vas, se adaugă sosul rezultat prin înăbuşirea legumelor şi un pahar de vin alb. Se dă totul la cuptor pentru gratinare. Se adaugă verdeaţă tocată peste tot împrejur.
„Dacă e firesc să fim impresionaţi de lucruri rare, de ce suntem atât de puţin impresionaţi de virtute”La Bruyere – moralist francez din sec. al XVII-lea.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"