Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dovlecei patison umpluţi cu legume

Rețeta lui Florin Ionescu

Dovlecei patison umpluţi cu legume

Articol de Florin Ionescu, 05 August 2010, 04:24

“Orice mâncare bună e precedată de un mic infern”. În această reflecţie simplă şi sinceră se concentrează experienţa unei bucătării perpetuate după tradiţie.

Orice preparat cu carne presupune, la vedere sau nu, sacrificarea unui animal. Cărţile de bucate recente ignoră originea materiei prime, vorbind de carne ca despre o apariţie aseptică direct în galantare. Cărţile mai vechi, temeinice, serioase, pomenesc de sângerare, de eviscerare, de jupuire şi de tranşare, ori descriu şi ilustrează asasinatul în termeni robuşti şi profesionişti. Sînt crime mici, asasinate bucolice de găini, curci, crapi şi iepuri, în care stăpâna sau stăpânul casei joacă, îndeobşte, rolul ucigaşului. Imaginea tradiţională a câinelui nedezlipit de uşa măcelăriei se teleportează azi în lumea politicii şi a politicienilor nesătui. Niciun alegător român n-ar contrazice acestă nouă realitate. Orice bunic mai păstrează în bufet un satâr sau un cuţit cu lamă Solingen, care au văzut şi făcut destule.

Scăpaţi de purgatoriu, vorbim zilnic despre fanatismul “bio” şi despre sentimentul „verde“ care a cuprins multă lume. Fotosintetizăm şi peripatetizăm pe temele digerate întâi de presă, cu gîndul la existenţe matusalemice. Alibiul meu surprinde doar canicula şi consecinţele digestiei la 40 de grade: “Dovlecei patison umpluţi cu legume”. Dovleceii patison sunt nişte tărtăcuţe din care bătrânii mai fac poate şi azi mici figurine pentru nepoţii lor.

Spălaţi 3-5 dovlecei patison, tăiaţi-le un capac, apoi scoateţi-le miezul ajutându-vă de un cuțit şi o linguriţă. Presăraţi-i cu sare şi lăsaţi-i cu gura în jos să se scurgă de apă. Pentru umplutură: tocaţi toate legumele în cuburi mici (două ciuperci, o jumătate de ceapă, un morcov mic, o jumătate de ardei gras, doi căţei de usturoi, o bucată mică de ţelină), inclusiv miezul scos de la dovlecei. Le căliţi apoi în două linguri ulei, timp de 8-10 minute. Opriţi focul şi adăugaţi două linguri suc de roşii, pătrunjel tocat mărunt şi un ou. Condimentaţi cu sare şi piper. Umpleţi dovleceii cu amestecul de legume. Deasupra fiecăruia puneţi câte o lingură cu brânză rasă. Îi aşezaţi apoi într-un vas termorezistent, în care se pun: o cană cu apă, 3 linguri de suc de roşii, şi 2-3 linguri de ulei. Puneţi vasul la cuptor timp de o oră. Sunt foarte buni serviţi calzi cu brânză rasă deasupra.

Pentru Sophie Tucker - artistă şi cânăreaţă americană de origine rusă - „secretul longevităţii este să nu te opreşti din respirat”. Încurajator de simplu!!!

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"