Dovlecei patison umpluţi cu legume
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 05 August 2010, 04:24
“Orice mâncare bună e precedată de un mic infern”. În această reflecţie simplă şi sinceră se concentrează experienţa unei bucătării perpetuate după tradiţie.
Orice preparat cu carne presupune, la vedere sau nu, sacrificarea unui animal. Cărţile de bucate recente ignoră originea materiei prime, vorbind de carne ca despre o apariţie aseptică direct în galantare. Cărţile mai vechi, temeinice, serioase, pomenesc de sângerare, de eviscerare, de jupuire şi de tranşare, ori descriu şi ilustrează asasinatul în termeni robuşti şi profesionişti. Sînt crime mici, asasinate bucolice de găini, curci, crapi şi iepuri, în care stăpâna sau stăpânul casei joacă, îndeobşte, rolul ucigaşului. Imaginea tradiţională a câinelui nedezlipit de uşa măcelăriei se teleportează azi în lumea politicii şi a politicienilor nesătui. Niciun alegător român n-ar contrazice acestă nouă realitate. Orice bunic mai păstrează în bufet un satâr sau un cuţit cu lamă Solingen, care au văzut şi făcut destule.
Scăpaţi de purgatoriu, vorbim zilnic despre fanatismul “bio” şi despre sentimentul „verde“ care a cuprins multă lume. Fotosintetizăm şi peripatetizăm pe temele digerate întâi de presă, cu gîndul la existenţe matusalemice. Alibiul meu surprinde doar canicula şi consecinţele digestiei la 40 de grade: “Dovlecei patison umpluţi cu legume”. Dovleceii patison sunt nişte tărtăcuţe din care bătrânii mai fac poate şi azi mici figurine pentru nepoţii lor.
Spălaţi 3-5 dovlecei patison, tăiaţi-le un capac, apoi scoateţi-le miezul ajutându-vă de un cuțit şi o linguriţă. Presăraţi-i cu sare şi lăsaţi-i cu gura în jos să se scurgă de apă. Pentru umplutură: tocaţi toate legumele în cuburi mici (două ciuperci, o jumătate de ceapă, un morcov mic, o jumătate de ardei gras, doi căţei de usturoi, o bucată mică de ţelină), inclusiv miezul scos de la dovlecei. Le căliţi apoi în două linguri ulei, timp de 8-10 minute. Opriţi focul şi adăugaţi două linguri suc de roşii, pătrunjel tocat mărunt şi un ou. Condimentaţi cu sare şi piper. Umpleţi dovleceii cu amestecul de legume. Deasupra fiecăruia puneţi câte o lingură cu brânză rasă. Îi aşezaţi apoi într-un vas termorezistent, în care se pun: o cană cu apă, 3 linguri de suc de roşii, şi 2-3 linguri de ulei. Puneţi vasul la cuptor timp de o oră. Sunt foarte buni serviţi calzi cu brânză rasă deasupra.
Pentru Sophie Tucker - artistă şi cânăreaţă americană de origine rusă - „secretul longevităţii este să nu te opreşti din respirat”. Încurajator de simplu!!!