Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dovlecei cu telemea şi roşii la cuptor

Rețeta lui Florin Ionescu

Dovlecei cu telemea şi roşii la cuptor
Florin Ionescu

Articol de Florin Ionescu, 24 Iunie 2010, 08:45

Spuneţi ce reclame (gastronomice) vă plac şi aflaţi ce popor sunteţi!

Există, în primul rând, o gamă largă "majoritară" de reclame cosmopolite, adresându-se corpului şi bunăstării sale şi care "ne vînd Occident pe pâine". „Românii le-au cumpărat, bulimici, până când au început să le stea E-urile în gât”, scria Vintilă Mihăilescu, director la MŢR.

Reclamele au început să se "localizeze", adică să facă apel la "autohtonismul" care promovează (şi) d’ale noastre… pentru noi.

Târâţi, la început prin vagoane de clasa a III-a, prin barăci de şantier şi chiar printre basculantele ce vărsau nisipurile mişcătoare ale tranziţiei, apoi treziţi din beţia consumului, ne-am lămurit. Dacă publicul-ţintă îl constituie "masele", referinţa de succes este prezentul naţional al mârlăniei agresive.

Seria de reclame la coniacul Unirea, ne-au lămurit că publicitarii sunt şi fini cunoscători ai sufletului românesc actual. Pentru elitişti şi alţi rafinaţi, dimpotrivă, referinţa nu poate fi găsită cu uşurinţă în societatea prezentă, ci se plasează fie în memorie (la Zaraza), fie aiurea (la Alexandrion). Întrebarea este: facem estetica mizeriei de dragul artei, precum generaţia de regizori din filmele româneşti premiate de la Cannes încoace, sau ne revindem E-urile autohtone, doar bani să iasă? Soluţia permanentă rămîne sinteza gastronomica naţională la care suntem neîntrecuţi.

„Dovlecei cu telemea şi roşii la cuptor” – proiect imperativ într-o zi de vară românească, de la Sanda Marin încoace.

3 dovlecei potriviţi se rad şi se taie felii rotunde, de mărime potrivită. 3 linguri de făină se amestecă cu puţină sare. Dovleceii se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Se pot scoate pe un şervețel absorbant pentru a înlătura excesul de grăsime. Se unge o formă termorezistentă cu unt şi se aşează, alternând, straturi de dovlecei şi de felii de roşii (în total 8 roşii). Se presară ierburile uscate (oregano, busuioc), iar deasupra, bucăţele de telemea sau de feta. Se repetă operaţiunea. La sfâşit, puteţi presăra pesmet şi câteva bucăţi de unt. Lucrarea se ţine la cuptor, la 180 de grade, până se aureşte puţin pesmetul. Nu veţi mai fi obligaţi să spuneţi „Ţin regim între mese!”

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"