Dovlecei cu telemea şi roşii la cuptor
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 24 Iunie 2010, 08:45
Spuneţi ce reclame (gastronomice) vă plac şi aflaţi ce popor sunteţi!
Există, în primul rând, o gamă largă "majoritară" de reclame cosmopolite, adresându-se corpului şi bunăstării sale şi care "ne vînd Occident pe pâine". „Românii le-au cumpărat, bulimici, până când au început să le stea E-urile în gât”, scria Vintilă Mihăilescu, director la MŢR.
Reclamele au început să se "localizeze", adică să facă apel la "autohtonismul" care promovează (şi) d’ale noastre… pentru noi.
Târâţi, la început prin vagoane de clasa a III-a, prin barăci de şantier şi chiar printre basculantele ce vărsau nisipurile mişcătoare ale tranziţiei, apoi treziţi din beţia consumului, ne-am lămurit. Dacă publicul-ţintă îl constituie "masele", referinţa de succes este prezentul naţional al mârlăniei agresive.
Seria de reclame la coniacul Unirea, ne-au lămurit că publicitarii sunt şi fini cunoscători ai sufletului românesc actual. Pentru elitişti şi alţi rafinaţi, dimpotrivă, referinţa nu poate fi găsită cu uşurinţă în societatea prezentă, ci se plasează fie în memorie (la Zaraza), fie aiurea (la Alexandrion). Întrebarea este: facem estetica mizeriei de dragul artei, precum generaţia de regizori din filmele româneşti premiate de la Cannes încoace, sau ne revindem E-urile autohtone, doar bani să iasă? Soluţia permanentă rămîne sinteza gastronomica naţională la care suntem neîntrecuţi.
„Dovlecei cu telemea şi roşii la cuptor” – proiect imperativ într-o zi de vară românească, de la Sanda Marin încoace.
3 dovlecei potriviţi se rad şi se taie felii rotunde, de mărime potrivită. 3 linguri de făină se amestecă cu puţină sare. Dovleceii se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Se pot scoate pe un şervețel absorbant pentru a înlătura excesul de grăsime. Se unge o formă termorezistentă cu unt şi se aşează, alternând, straturi de dovlecei şi de felii de roşii (în total 8 roşii). Se presară ierburile uscate (oregano, busuioc), iar deasupra, bucăţele de telemea sau de feta. Se repetă operaţiunea. La sfâşit, puteţi presăra pesmet şi câteva bucăţi de unt. Lucrarea se ţine la cuptor, la 180 de grade, până se aureşte puţin pesmetul. Nu veţi mai fi obligaţi să spuneţi „Ţin regim între mese!”