Design bio-mimetic
Un grup de cercetători vrea să se inspire din anatomia umană pentru a construi noi materiale destinate clădirilor.
29 Septembrie 2010, 10:34
În vreme ce pe la noi primarii se ceartă pe anveloparea blocurilor în vederea izolării termice, un grup de cercetători de la Universitatea Pennsylvania din SUA vrea să se inspire din anatomia umană pentru a construi noi materiale destinate clădirilor.
Sursa majoră de inspiraţie pentru universitarii americani e chiar pielea umană, care protejează corpul împotriva bolilor sau radiaţilor, ne ajută să respirăm şi să păstrăm apa în corp. Plus că se şi autoregenerează. Deci de ce să nu existe în viitor şi o piele a clădirilor, care să poate reacţiona la schimbările de mediu, de exemplu la temperatură, lumină sau umiditate, pentru a face economie de energie?
Termenul folosit de cercetării americani pentru modul în care ştiinţa materialelor s-ar putea inspira din anatomie este cel de "design bio-mimetic". Cercetările care vor începe în curând implică mai multe echipe multidisciplinare de la Universitatea din Pennsylvania. Cercetători de la Facultăţile de Medicină, de Design şi de Electrotehnică din cadrul Universităţii vor lucra pe mai multe direcţii: mai întâi medicii vor analiza procesele celulare la nivel nano şi micro. Apoi, experţii în arhitectură şi design crează modele matematice care să măsoare şi să prezinte vizual modul în care celulele umane îşi modifică la nivel chimic şi fizic structura.
Folosind rezultatele anterioare, echipa din cadrul Electrotehnicii se va concentra apoi pe construcţia unor senzori şi instrumente de diagnostic a schimbărilor de mediu. Pentru a începe activitatea, Universitatea din Pennsylvania are la dispoziţie un fond de două milioane de dolari, oferit într-un program de patru ani de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din SUA.