Ascultă Radio România Actualitaţi Live

De la contele de Sandwich la Sunday Roast

Comentariul lui Florin Ionescu

De la contele de Sandwich la Sunday Roast

Articol de Florin Ionescu, 21 Ianuarie 2010, 11:32

Bucătăria britanică este adesea ridiculizată şi considerată învechită, prea conservatoare şi lipsită de imaginaţie. Un scandal gastronomic internaţional era stârnit de aprecierile lui Jacques Chirac cu privire la bucătăria britanică. Chirac aprecia că tot ce a dat Anglia lumii în materie de gastronomie a fost boala vacii nebune. A urmat reacţia presei britanice, care a replicat că, în ultimele decenii, Londra a devenit cunoscutã lumii întregi drept capitala bucătăriei mondiale şi că Chirac ar face mai bine să-şi ţină gura, dat fiind cã reprezintă ţara care a dat gastronomiei mondiale nişte animăluţe mici şi lipicioase precum broaştele şi melcii. Şi pe bună dreptate, în clasamentul celor mai bune 30 de restaurante din lume se află şi cinci britanice, iar „Fat Duck”, din Berkshire, este chiar pe locul al doilea, după celebrul „El Bulli”, din Barcelona.

În relaţia de ură-iubire de secole, englezii se referă la francezi ca la "mâncătorii de broaşte", pentru că puii de baltă sunt o delicatesă în Franţa, iar aceştia le spun englezilor "rosbif", adică roastbeef, pentru că aceasta este friptura preferată a britanicului, nu numai a englezului.
Istoric vorbind, există explicaţii pentru felul de a găti al britanicilor şi poate că plăcintele şi budincile tradiţionale erau o rezolvare corectă la sfârşitul unei zile grele de lucru, pentru lucrătorii din mediile agricole şi industriale. Popor războinic, mereu în campanii pe mare sau pe uscat, englezii ştiu ce-nseamnă raţionalizările de alimente, mai ales din timpul celui de al doilea război mondial. Totuşi, spiritul practic şi chibzuit al englezilor i-a determinat în cursul istoriei să caute soluţii pentru rezolvarea problemelor culinare, să refolosească orice rămăşiţă de la masa anterioară, să-şi condimenteze preparatele destul de anoste producînd gusturi diferite din materii prime puţine, realizând astfel adevărate invenţii culinare.

În 1762 este inventat sandwich-ul în Anglia, de John Montagu, conte de Sandwich. Acesta era un mare jucător de cărţi şi se pare că a căutat să inventeze ceva ce putea fi mâncat cu o singură mâna, pentru a nu se intrerupe din joc.

Ca alternativă la conservarea cărnii prin sărare sau afumare, englezii descoperă posibilitatea de conservare prin mincemeat: un amestec de mirodenii, fructe uscate, zaharisite (struguri, mere rase, stafide, coacaze), seu, brandy, rom şi alte lichioruri).

Tradiţia britanică are ca numitor comun, celebra friptură de duminică "Sunday Roast", care a rămas de secole friptura principală a familiei britanice. Democraţia britanică se desfăşoară din plin pe acest subiect, pentru că de la bogaţi la săraci şi până la familia regală, toţi se străduiesc să pună duminica pe masă o friptură. Cei care pleacă la biserică pun carnea de vacă în cuptor, de preferinţă o bucată mare ca să nu se usuce şi o găsesc gata făcută când se întorc.

La fel de tradiţional este şi sosul de hrean pentru vită, sosul de mărar pentru porc, sosul de frunze verzi de mentă pentru miel, toate făcându-se neaparat cu smântână. Şi binenţeles toate felurile de friptură se pot servi cu celebrul muştar englezesc sau cu la fel de celebrul sos Worcestershire.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"