"Cursa înarmărilor"
“Toți interlopii au pistol și asta nu e normal”
Articol de Alex Lancuzov, 06 Ianuarie 2012, 12:55
Se spune că violența naște violență iar răfuielile din ultima perioadă ne arată că legea armelor este ciuruită din toate direcțiile. Potrivit datelor Poliției, peste 130.000 de români dețin legal arme de foc letale sau cu bilă și aer comprimat dar cu toate restricţiile de utilizare tot mai mulți pistolari își fac dreptate numai după legea lor.
“Toți interlopii au pistol și asta nu e normal” - spunea acum câteva luni șeful Poliției Capitalei, arătând cu degetul o lege veche din 2004 care permitea oricărui adult să-și ia un revolver doar cu buletinul. Între timp, mai marii de la Interne și-au dat seama că au deschis cutia Pandorei și treptat au înăsprit cadrul legal. Acum avem filtre precum testele medicale şi psiholigice, de fapt simple formalităţi, cursuri de instruire sau condamnări penale, dar esența problemei rămâne neschimbată. O armă de foc, fie ea și neletală, este folosită pentru autoapărare sau, de fapt, pentru drogul puterii și intimidarea adversarului?
Împuşcăturile de Sărbători ne arată că este vorba despre o problemă care ţine de personalitatea fiecărui posesor. Chiar şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, recunoaşte că “cefele groase trag în spaţiul public” şi asta spune multe despre aceşti indivizi. Tiparul este foarte asemănător: şmecher de oraş, recuperator sau membru de clan cu maşini ultimul răcnet, toţi şi-au procurat arme de atac sau pentru a răspunde cu foc la cea mai mică ameninţare. Ei nu stau pe gânduri şi acţionează impulsiv pentru că în lumea lor aşa se lucrează. Nici nu se discută despre avertisment sau foc vertical, că oricum nici nu prea au permise. Din nefericire, sunt mulţi şi tocmai din vina lor românii de bună credinţă, care au legal o armă cumpărată numai şi numai pentru autoapărare, sunt văzuţi ca nişte războinici. Aici intervine controlul statului dar şi cel social. De exemplu în Elveţia toţi bărbaţii care au făcut armata sunt obligați să deţină acasă sub cheie o puşcă, dar cu toate acestea, până şi împuşcăturile conjugale sunt extrem de rare. Peste ocean, în Statele Unite, unde există o lege fermă de folosire dar nu şi responsabilitate socială avem o rată uriaşă a criminalităţii. Şi poate cel mai interesant, în Marea Britanie nici măcar poliţiştii de ordine publică nu au drept de port-armă. Aşadar nivelul de cultură şi civilizaţie sunt factorii cheie în această problemă.
La noi, actuala lege încă mai oferă muniţie pistolarilor de ocazie. Dacă s-ar limita utilizarea armamentului doar la domiciliu, atunci nu am mai auzi de împuşcături în trafic, în baruri după câini sau la nunţi. Până atunci tupeistul care vântură prin aer un pistol sau îl foloseşte după bunul plac, scapă cu dosar penal în timp ce poliţiştii care se încumetă să tragă după infractori trebuie să scrie zeci de rapoarte.