Cum stăm cu deficitul?
Comentariu de Dan Carp
27 Aprilie 2011, 14:18
Eurostat a publicat, la fel ca în fiecare an, datele privind deficitul şi datoria externă a ţărilor membre ale Uniunii Europene. Din comunicatul de presă aflăm că România are un deficit bugetar de 6,4% din PIB şi o datorie de 30% din PIB, mică faţă de alte ţări europene, dar în creştere.
Însă datele privitoare la economia României au şi o notă de subsol. Eurostat îşi exprimă rezerva faţă de calitatea cifrelor prezentate de statisticienii români. Pe scurt, INS este suspectat că nu ar fi trimis date calculate după standardele europene. Cel mai îngrijorător este că nu s-ar fi măsurat cu precizie impactul rezultatelor financiare ale unor companii de stat asupra bugetului. Cu alte cuvinte, nu ar fi fost raportate corect cifrele referitoare la arieratele sau datoriile către buget ale companiilor de stat de anul trecut. Iar vizate sunt două societăţi-gigant: CFR Infrastructură şi Termoelectrica, unde s-au descoperit discrepanţe între conturi din anii 2007-2009.
Care este răspunsul românilor? Experţii Institutului Naţional de Statistică, împreună cu cei ai Ministerului Finanţelor și cei ai Băncii Naţionale, verifică în prezent datele trimise Eurostat. Oficialii INS spun că s-a respectat metodologia europeană şi că s-au raportat datele pe baza bilanţului contabil din anii menţionaţi, iar pentru 2010 s-au făcut estimări, din cauză că bilanţul pe anul trecut al celor două companii nu era depus încă la termenul la care datele României trebuiau să ajungă la Bruxelles. După verificarea datelor, rezultatele vor fi trimise la Eurostat pentru a se înlătura orice urmă de suspiciune.
Oficialii români mai spun că asemenea rezerve au fost exprimate de Eurostat şi în trecut, faţă de datele din Grecia şi Danemarca şi chiar anul acesta, faţă de cele din Marea Britanie. Diferenţa ar fi că aceste ţări nu aveau de îndeplinit o ţintă de deficit, cum avea România conform acordului cu Fondul Monetar International. Si dacă ne gândim că această ţintă a fost atinsă la mustaţă, deficitul final raportat fiind cu doar câteva zecimi mai mic decât cel prevăzut, datoriile a doi giganţi precum CFR Infrastructură şi Termoelectrica ar putea fi diferenţa între a ne respecta sau a nu ne respecta angajamentele.