Cultivarea limbii e necesară şi în spaţiul digital
Potrivit unui studiu susţinerea digitală pentru 21 dintre cele 30 de limbi europene analizate este "inexistentă" sau, în cel mai bun caz, "slabă".
Articol de Anca Șurian Caproş, 25 Septembrie 2012, 15:58
Limba română se numară printre limbile europene cu risc ridicat de dispariţie în spaţiul digital din cauza slabei susţineri tehnologice, potrivit unui studiu realizat de experţi europeni de vârf în domeniul tehnologiei limbajului.
Studiul a evaluat nivelul a 30 dintre cele aproximativ 80 de limbi europene şi a ajuns la concluzia că sustinerea digitala pentru 21 dintre cele 30 de limbi este "inexistenta" sau, in cel mai bun caz, "slabă".
Studiul a fost realizat de catre META-NET, o retea de excelenta europeana formata din 60 de centre de cercetare din 34 de ţări.
Audio:
Aşa că să nu ne bazăm pe milioanele de pagini pe care doar Google le poate afişa în limba română.
Şi să credem că mesajul e bine sigilat în pagini web şi aruncat în Oceanul Internet şi astfel va putea fi descifrat şi peste 1000 de ani.
Limbile mor şi se nasc altele, cel mai adesea din greşeli. Limbile romanice dovedesc, până la urmă, câtă grijă au avut romanii de limba latină de s-a spart în atâtea limbi. Şi era o limbă mare… Cam cât engleza astăzi !
Care bineînţeles că are «o susţinere bună », nici ea « excelentă » culmea, calificativul acesta nefiind acordat ! Oricum studiul dovedeşte că, în ciuda faptului că scriem poate mai mult decât în toate epocile şi în toate limbile Pământului, distanţa între limbile “mari” şi cele “mici” creşte în continuare.
Şi unde? Tocmai în spaţiul digital care ai zice că ar trebui să ne fie de ajutor! Lingviştii ştiu însă acest lucru şi de aceea se străduiesc să ne convingă de nevoia de a … cultiva limba pe care o vorbim.
Şi de importanţa utilizării cu decenţă a împrumuturilor şi adaptărilor din limba cu cea mai bună susţinere. Poate şi de aceea e aşa de bună, că o susţinem şi noi ceilalţi ! Cultivarea limbii nu înseamnă să fii pisălog !
Dar nici nu trebuie uitat că repetiţia este mama învăţăturii, aşa că poate nu e inutil sîă atragem atenţia că « vroiam » se spune « voiam, că se pronunţă şi se scrie « să aibă », nu « să aibe », că « tendinţa » mai poate înlocui din când în când « trendul » pe site-urile în limba română. Că site-ului nu ai cum să-i spui altfel…
De aceea să îl păstrăm pe el, considerând că nu e un must în materie de modă lingvistică să folosim neapărat low budget, smartphoneuri – şi mai ales telefoane smartphone, expresie care dovedeşte că nu ştii nicio limbă cum trebuie –, ţinută office sau juice !
Există şi cuvinte româneşti pentru toate acestea ceea ce dovedeşte că avem şi noi resursele noastre pentru susţinerea limbii române chiar şi în lumea mare a Internetului!