Culegătorul de trufe
Comentariul lui Carol Mălinescu
Articol de Carol Mălinescu, 05 Octombrie 2009, 12:15
Trufele au fost găsite în Europa, Asia, Africa de Nord și America de Nord, dar numai trei specii sunt importante din punct de vedere comercial. Trufele trăiesc într-o colaborare cu rădăcinile unor arbori specifici, mai ales stejari. Fructele lor sunt subpământene, situate la adâncimi între 5 și 40 cm, de obicei în formații cu diametrul de 120-150 cm în jurul stejarului.
Denumirea “trufe” se referă în general la membrii familiilor Tuber și Terfezia. Există mai multe feluri de ciuperci subterane (trufe false) care seamănă cu cele comestibile, unele dintre ele fiind însă otrăvitoare.
Sezonul trufelor este între lunile septembrie și mai. Ele sunt recoltate în Europa cu ajutorul câinilor dresați special sau al scroafelor, animale care au mirosul atât de fin încât pot decela aroma trufelor ascunse sub pământ. Scroafele devin agitate la mirosul de trufe, similar cu cel al unui mascul în călduri. Utilizarea lor este destul de riscantă căci consumă cu lăcomie și repeziciune orice este comestibil. Din acest motiv sunt preferați câinii.
Odată descoperite, trufele pot fi colectate și în anii următori în aceeași locație.