Cu Stradivarius la tomograf
IT la inbox
08 Decembrie 2011, 14:39
Viorile Stradivarius rămân un vis pentru mulţi violonişti, chiar şi dintre cei mai mari. Prea puţini dintre ei au privilegiul de a cânta la un Stadivarius autentic. Dar în curând ar putea avea la dispoziţie o alternativă mai mult decât decentă, graţie tehnicii… medicale.
Un medic radiolog şi doi lutieri, toţi trei din Statele Unite, au avut la un moment dat o idee: să facă o copie superfidelă a unei viori Stradvarius autentice, pe care să o poată produce apoi în mai multe exemplare, astfel încât şi tinerii violonişti să aibă posibilitatea de a cânta, dacă nu la instrumenmtul râvnit, măcar la cei mai bună copie a sa. Ca atare, au venit cu o teorie avantgardistă apropo de fezabilitatea proiectului, folosindu-se de o tehnologie utilizată, până acum, mai mult în domeniul medical: tomografia computerizată.
Mai întâi au scos instrumentul, un Stradivarius din 1704, din Biblioteca Congresului American, unde se afla la păstrare. Apoi au supus-o unui test cu un tomograf cu 64 de senzori, cu care au făcut peste 1000 de fotografii digitale. Faţă de metodele tradiţionale de investigare a unui instrument de asmenea valoare, tomograful este o opţiune perfectă: o tehnologie neinvazivă, care nu afecetează absolut deloc obiectul studiat, dar permite identificarea structurii în profunzime. În cazul viorii Stradivarius, metoda a scos la lumină inclusiv diferenţele de densitate lemnoasă şi chiar fluctuaţiile de grosime şi volum. În cele din urmă au convertit fişierele de imagine în formate 3D şi, pe baza lor, o maşină a tăiat componentele viorii care este acum gata. Radiologul, la rândul său violonist amator, spune că a rămas mirat când a făcut o tomografie unei viori deja în anii 1980 – departe de a fi o simplă cutie de rezonanţă, vioara chiar avea un soi de anatomie proprie, a povestit medicul.