Cu ce îi greșim lui "DECÂT"?
Totul despre DEX cu Anca Șurian Caproș
Articol de Anca Șurian Caproş, 07 Aprilie 2010, 10:46
Greşim când spunem „am decât”, „vreau decât”, „merg decât”.
Auzim spunându-se aşa des, ne mai scapă şi nouă câteodată, pe unii îi agasează, altora nu le pasă! E clar însă că DECÂT din zilele noastre şi-a schimbat stilul de viaţă, renunţând adesea la asocierea cu NU mai ceva ca o divă obsedată de slăbit la PÂINE. Şi apoi NU SE FACE să îi dai atâta nas lui NU. Că doar toţi am auzit când eram mici că NU trebuie să îl luăm pe NU în braţe.
Şi uite abia acum îmi dau seama, din greşeală, că NU este alungat din vocabularul copiilor cu ajutorul lui... NU! Iar dacă părinţii au voie să îl folosească pe NU atunci când impun restricţii, atunci şi DECÂT, când are sens restrictiv, trebuie să îl ia pe NU în braţe! Scrie şi în DEX! Aşa că NU este nicidecum corect să spunem „Vreau decât pâine”, nici măcar pentru sănătatea noastră. Corect ar fi să spunem: „Nu vreau decât fructe şi legume!”
Şi uite aşa, conform DEX-ului şi bunului simţ lingvistic, am învăţat că e bine ca, din când în când, să îl luăm pe NU în braţe şi să îl combinăm cu DECÂT. Iar dacă nu vrem să avem de-a face cu NU, avem şi alte variante. Putem spune liniştiţi „vreau doar fructe şi legume” sau „vreau numai fructe şi legume”. Dar adesea, din grabă, uităm că avem mai multe variante. Sau poate utilizarea frecventă ne face să fim mai neatenţi!
Auzim „am decât” în tot felul de conversaţii, în limba vorbită, şi nu e vorba neapărat de limbajul popular. Dar asta nu înseamnă că nu e destul de popular în discursuri, dialoguri sau monologuri televizate, de unde şi celebritatea formulării greşite! E drept că, la o rapidă căutare pe Google am găsit câteva formulări greşite, dar şi ceva critici la adresa stricătorilor de limbă! Ceea ce cred că e un semn bun! Până la urmă, NU vrem DECÂT puţină atenţie...