Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Crema de legume cu crutoane

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Crema de legume cu crutoane
Teo's Kitchen http://gospodini.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 18 Martie 2011, 10:33

După perioada apostolică, literatura teologică a părinţilor şi a scriitorilor bisericeşti face menţiuni numeroase cu privire la practicarea postului, spunea Părintele Miron Mihăilescu, predicator şi duhovnic la Ocna Sibiului. Predica, învățătura, morala celor 12 Apostoii arată de ce creştinii trebuie să postească miercurea şi vinerea, în amintirea evenimentelor din viaţa Mântuitorului: prinderea şi răstignirea Sa pe cruce.

Sfântul Clement Românul, în a doua Epistolă către Corinteni, vorbind de legătura dintre rugăciune şi post, arată că "mai bun este postul decât rugăciunea". Începând din epoca apostolică şi post apostolică, postul de miercuri şi de vineri, ca şi cel al Paştelui (Postul Mare), au devenit pentru creştini o instituţie sfântă şi venerabilă. În vremea noastră însă, respectarea posturilor devine o problemă mai grea datorită noilor condiţii de muncă şi de viaţă şi transformărilor care au intervenit în viaţa societăţii şi în lume. Din perspectivă anglo-saxonă „există ispite uriaşe şi e nevoie de forţă, de multă forţă şi de curaj ca să cedezi în faţa lor”, spunea Oscar Wilde.

Crema de legume cu crutoane” nu este ispită, mai curând o soluţie pentru dejunul de post.

Zarzavaturile (morcov, radacină de pătrunjel şi ţelină, cartofi, ceapă, varză şi conopidă) se curăţă, se spală şi se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate se pun în zeama în care au fiert, se adaugă ulei, verdeaţă tocată mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte cu crutoane. Crutoanele sunt nişte felii de pâine care se ung cu margarină şi se taie cubuleţe, apoi se pun într-o tavă unsă cu margarină şi se coc la cuptor până se rumenesc.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"