Crema de legume cu crutoane
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 18 Martie 2011, 10:33
După perioada apostolică, literatura teologică a părinţilor şi a scriitorilor bisericeşti face menţiuni numeroase cu privire la practicarea postului, spunea Părintele Miron Mihăilescu, predicator şi duhovnic la Ocna Sibiului. Predica, învățătura, morala celor 12 Apostoii arată de ce creştinii trebuie să postească miercurea şi vinerea, în amintirea evenimentelor din viaţa Mântuitorului: prinderea şi răstignirea Sa pe cruce.
Sfântul Clement Românul, în a doua Epistolă către Corinteni, vorbind de legătura dintre rugăciune şi post, arată că "mai bun este postul decât rugăciunea". Începând din epoca apostolică şi post apostolică, postul de miercuri şi de vineri, ca şi cel al Paştelui (Postul Mare), au devenit pentru creştini o instituţie sfântă şi venerabilă. În vremea noastră însă, respectarea posturilor devine o problemă mai grea datorită noilor condiţii de muncă şi de viaţă şi transformărilor care au intervenit în viaţa societăţii şi în lume. Din perspectivă anglo-saxonă „există ispite uriaşe şi e nevoie de forţă, de multă forţă şi de curaj ca să cedezi în faţa lor”, spunea Oscar Wilde.
„Crema de legume cu crutoane” nu este ispită, mai curând o soluţie pentru dejunul de post.
Zarzavaturile (morcov, radacină de pătrunjel şi ţelină, cartofi, ceapă, varză şi conopidă) se curăţă, se spală şi se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate se pun în zeama în care au fiert, se adaugă ulei, verdeaţă tocată mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte cu crutoane. Crutoanele sunt nişte felii de pâine care se ung cu margarină şi se taie cubuleţe, apoi se pun într-o tavă unsă cu margarină şi se coc la cuptor până se rumenesc.