Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Crema de creveţi

Rețeta lui Florin Ionescu

Crema de creveţi

Articol de Florin Ionescu, 16 Septembrie 2010, 22:08

Câtă vrajă are marea/ Tot mai fermecată-i zarea!” - aşa suna o reclamă la şampania Elixir, pe vremea bunicilor, relansată la expoziţia „De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România" (în aprilie - mai), idee ce vine din Ardeal, colaborare de calibru universitar de la „Universitatea Babeş Bolyai". Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş au avut această idee profesionistă demnă de o disciplină academică - istoria reclamei. Afişele din ziare sau din reviste de epocă, au parfumul retro şi stângăcia operelor naive; consumatorul interbelic se lăsa mai uşor sedus decât cel contemporan.

Nu orice haină de ploaie este un fulgarine. Cereţi marca originală, lei 650, lucrată după un patent englezesc", spune o reclamă din 1936 înfăţişând un cuplu elegant, decupat din filmul „Casablanca". Trei sferturi din reclamele interbelice antologate de expoziţie sunt ţintite pe temele feminine, de unde se vede că pasiunea pentru shopping a sexului frumos nu este o invenţie recentă: „minunea sezonului", spune o reclamă înfăţişând trei dame din lumea bună, „este frumuseţea şi eftinătatea stofelor noastre"; de asemenea, prin altă cremă „se pierde roşeaţa şi bubuşoarele".

Prin comparaţie, reclamele comuniste (expoziţia documenta intervalul 1919-1989) sunt de o austeritate deprimantă, în acord cu retorica anticonsumistă a sistemului; femeile frumoase devin gospodine desăvârşite sau mame eroine, iar sloganurile sunt înlocuite de descrierile seci şi fără haz ale aparatelor: „sensibil, selectiv, reproducere sonoră perfectă (pentru un Radio Intim)". Când şi când se mai strecoară câte o poezioară: „Oriunde stau, oriunde plec/ Am un amic, libretul CEC".

Crema de creveţi” va fi avut o reclamă demnă de zarva porturilor din Golful Biscaia (Saint Nazaire, La Rochelle, Santander, Gijon) şi, pe bună dreptate, până la apariţia tipăriturilor, faima unor produse se purta pe buzele muşteriilor la doi paşi de tavernă.

Prăjiţi în ulei de masline, o ceapă, un bulb de fenicul (acum se găseşte şi la noi) şi doi morcovii, până ce legumele se înmoaie un pic (într-un bisque autentic, carapacele crustaceelor sunt prajite de asemenea în ulei - ca să lase aroma - şi apoi mărunţite la blender într-o pastă fină, care îngroaşă supa). Se adaugă 150 de ml de vin alb şi o lingură de brandy, se fierb un minut ca să se evapore alcoolul, apoi se adaugă 5 roşii decojite, supă de peşte şi boia. Se acoperă si se fierbe 30 de minute, la foc mic. Între timp, se taie creveţii mărunt. Se pune supa într-un blender până devine cremoasă. Se pune supa într-o oală curată, se pun creveţii şi se fierb 10 minute, apoi se mixează iar la blender. Stă la frigider peste noapte, iar înainte de a o servi se încălzeşte într-o oală, după ce se pune smântână lichidă (150 de ml). Se ornează cu nişte creveţi traşi în unt şi frunze de fenicul.

Dumnezeu i-a surprins în sfârşit privirea” – epitaful unui chelner.

Etichete : crema de creveti
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"