Coroniţă cu prune
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 14 Octombrie 2010, 11:34
„Iubesc mâncarea şi în special vinul şi sunt pasionat de bucătăria italiană. În 2007 mă aflam în concediu în Bucureşti şi am fost uimit de calitatea foarte slabă a mâncărurilor din restaurante şi de servicii. Şi am zis că ăsta e locul în care aş putea să-mi împlinesc visul de a avea un restaurant cu mâncare şi servicii excelente, fără a-i înşela pe clienţi”. Asta gândeşte un irlandez despre gospodarii noştri din restaurante şi despre calitatea serviciilor de la noi. Întâi i-aş da nota 10 pentru sinceritate, apoi trebuie căutat prin Bucureşti, pentru a-i verifica ospitalitatea. Înainte de a încerca o reţetă lansată la localul său româno-irlandez, i-aş oferi eu una: „Coroniţă cu prune”. Pregăteşte gâtlejul şi pentru o ţuică de prună şi pentru un whisky dublu.
Se freacă 200 g. de unt cu 200 g. de zahăr până se obţine o spumă. Se adaugă treptat câte un ou şi se amestecă după fiecare. Se mai pun şi o lingură de lapte şi o lingură de coajă de portocale rasă. 200 de g de făină se cern de două ori şi se amestecă cu ½ de plic de praf de copt şi ½ linguriţă de amidon. Se adaugă făina treptat şi se amestecă uşor. Puneţi o jumătate din compoziţie într-o formă de colaci tapetată, puneţi prune fără sâmburi şi apoi restul de aluat. Se ţine la cuptor 30-40 minute.
„Să deschizi un restaurant în Romania e foarte greu, iar lupta cu birocraţia a fost şi e o permanentă durere de cap. Corupţia imensă atrage după sine costuri mai mari pentru orice afacere. Aproape că instituţiile guvernamentale româneşti sunt orientate anti-business, spunea afaceristul irlandez ce încearcă să ne facă poftă de mâncare în centrul istoric al Capitalei. „Se pare că Primăria nu are nevoie de bani din taxe în perioada asta de recesiune. Asta trebuie să înţeleg? Am trimis dosar pentru o mărire a suprafeţei terasei, însă au trecut alte două luni şi încă nu avem raspuns.”
A venit toamna! Să-ţi piară şi pofta de mâncare !?!