Copia de rezervă
IT la inbox
15 Martie 2012, 09:59
Tot mai mulți oameni nu mai țin fișierele – imagini, documente, clipuri audio și video - pe propriile calculatoare și preferă să le salveze în rețele private sau, mai des chiar, publice. Sigur că această practică ridică oarece semne de întrebare privind siguranța datelor.
Când autoritățile americane au închis peste noapte siteul de partajare a fișierelor Megaupload, deținătorii de drepturi de autor au jubilat: siteul le provocase, după propriile estimări declarate, pierderi de 500 de milioane de dolari. Mai puțin încântați au fost utilizatorii care stocau informație legală pe site și care s-au trezit cu accesul tăiat la propriile date.
Episodul a făcut ca mulți să-și pună întrebarea cât de sigure sunt fișierele lor aflate pe serverele unor mari companii de profil. Stocarea în rețea, sau în nor, cum se spune azi, e din ce în ce mai la modă. Oamenii vor să aibă acces la fișierele lor de pe calculatorul de acasă, cel de la slujbă, de pe telefonul inteligent, de pe tabletă sau de pe laptop. Iar odată ce lucrează la un fișier, nu vor să piardă timpul copiindu-l apoi pe toate aparatele.
Au apărut așadar soluții de stocare şi siteuri care îți permit să lucrezi pe fişiere direct pe server – de exemplu Windows live, Google docs sau Zoho. Merită să-ți faci griji pentru acele date? Dacă prestatorul de asemenea servicii e unul mare și serios, probabil că nu. Pe de-o parte e greu de crezut că cineva o să închidă pste noapte Google sau Microsoft sau Facebook. Rămâne deci situația unui defecțiuni sau, de ce nu, a unei catastrofe naturale. Dar din nou, firmele mari au planuri de siguranță, ferme de servere de rezervă, sau centre de date care pot prelua vârfurile de sarcină. 100% sigur însă nu e nimic – măcar din considerentul ăsta de bun simț ar fi bine să mai ținem câte o copie de rezervă pe un stick.