Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ciorba de ardei kapia

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Ciorba de ardei kapia
Sursa: bucatelemele.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 26 Iulie 2011, 15:45

Câteva metafore despre corpul nostru cel supus mâncatului, spun că este ca un pom. Asta spun două treimi din francezi. Este ca o maşină sau ca o uzină sau, mai degrabă, este un templu - spun americanii. Corpul-templu şi hrana-sacrificiu... două coordonate distincte şi îngemănate: dimensiunea "orizontală" a ospitalităţii şi aceea "verticală" a sacrificiului, cum spunea antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.

Ospitalitatea, pe care o regăsim pretutindeni şi dintotdeauna, reglementează relaţiile dintre oameni în planul existenţei lor sociale. Ea reprezintă un fel de drept cutumiar internaţional, dictând atitudinea faţă de Celălalt, faţă de străin şi stabilind criteriile după care acesta va fi "omenit" - şi astfel transformat în "om ca şi Noi" - sau, dimpotrivă, exclus de la masa proprie - şi astfel alungat din rândurile noastre, eventual omorât.

De la popoarele Antichităţii, legile ospitalităţii sunt dintre cele mai stricte şi pun în scenă o imensă diversitate de practici culturale. Complementar, hrana poate fi şi obiect al sacrificiului şi astfel vehicul al relaţiei cu divinitatea, începând cu jertfa, acea victimă sacrificată pentru a compensa mânia zeilor şi sfârşind cu varietatea indefinită de mâncăruri rituale şi ofrande aduse divinităţilor şi strămoşilor. Creştinismul uneşte apoi aceste două perspective, prin identificarea pâinii cu corpul Domnului şi a vinului cu sângele divin, transformând astfel foamea şi setea într-o adoraţie de fiecare zi.

Ciorba de ardei kapia propusă de „Marius B”, prin noutatea ei, poate fi o bună aplicaţie la temă. Coaceţi 400 de g de ardei kapia, curăţaţi-i de coajă şi lăsaţi-i la scurs. Încingeţi ulei într-o tigaie, adăugaţi 50 de g de făină, amestecaţi până se îmbibă în ulei, apoi diluaţi cu smântână şi apă rece şi fierbeţi 2-3 minute. Mai puneţi 100 de ml de suc de roşii şi continuaţi fierberea încă 2-3 minute. Compoziţia se strecoară, se pun ardeii copţi, oprind câteva bucăţele pentru ornament, se condimentează cu sare şi oţet, apoi se mărunţesc într-un blender.

Ciorba de ardei kapia se serveşte fierbinte, ornată cu câteva fâşii de kapia copt şi cu picături de smântână şi devine, la rândul ei, o aplicaţie perfectă a ideilor fizicianului german Albert Einstein - laureat al Premiului Nobel: „Fantezia este mai importantă decât ştiinţa, căci ştiinţa are limite”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"