Ciorba de ardei kapia
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 26 Iulie 2011, 15:45
Câteva metafore despre corpul nostru cel supus mâncatului, spun că este ca un pom. Asta spun două treimi din francezi. Este ca o maşină sau ca o uzină sau, mai degrabă, este un templu - spun americanii. Corpul-templu şi hrana-sacrificiu... două coordonate distincte şi îngemănate: dimensiunea "orizontală" a ospitalităţii şi aceea "verticală" a sacrificiului, cum spunea antropologul şi profesorul Vintilă Mihăilescu.
Ospitalitatea, pe care o regăsim pretutindeni şi dintotdeauna, reglementează relaţiile dintre oameni în planul existenţei lor sociale. Ea reprezintă un fel de drept cutumiar internaţional, dictând atitudinea faţă de Celălalt, faţă de străin şi stabilind criteriile după care acesta va fi "omenit" - şi astfel transformat în "om ca şi Noi" - sau, dimpotrivă, exclus de la masa proprie - şi astfel alungat din rândurile noastre, eventual omorât.
De la popoarele Antichităţii, legile ospitalităţii sunt dintre cele mai stricte şi pun în scenă o imensă diversitate de practici culturale. Complementar, hrana poate fi şi obiect al sacrificiului şi astfel vehicul al relaţiei cu divinitatea, începând cu jertfa, acea victimă sacrificată pentru a compensa mânia zeilor şi sfârşind cu varietatea indefinită de mâncăruri rituale şi ofrande aduse divinităţilor şi strămoşilor. Creştinismul uneşte apoi aceste două perspective, prin identificarea pâinii cu corpul Domnului şi a vinului cu sângele divin, transformând astfel foamea şi setea într-o adoraţie de fiecare zi.
Ciorba de ardei kapia propusă de „Marius B”, prin noutatea ei, poate fi o bună aplicaţie la temă. Coaceţi 400 de g de ardei kapia, curăţaţi-i de coajă şi lăsaţi-i la scurs. Încingeţi ulei într-o tigaie, adăugaţi 50 de g de făină, amestecaţi până se îmbibă în ulei, apoi diluaţi cu smântână şi apă rece şi fierbeţi 2-3 minute. Mai puneţi 100 de ml de suc de roşii şi continuaţi fierberea încă 2-3 minute. Compoziţia se strecoară, se pun ardeii copţi, oprind câteva bucăţele pentru ornament, se condimentează cu sare şi oţet, apoi se mărunţesc într-un blender.
Ciorba de ardei kapia se serveşte fierbinte, ornată cu câteva fâşii de kapia copt şi cu picături de smântână şi devine, la rândul ei, o aplicaţie perfectă a ideilor fizicianului german Albert Einstein - laureat al Premiului Nobel: „Fantezia este mai importantă decât ştiinţa, căci ştiinţa are limite”.