Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Chiftele din cartofi & sarmale de salată verde cu feta

Rețeta lui Florin Ionescu

Chiftele din cartofi & sarmale de salată verde cu feta
Foto: adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot

Articol de Florin Ionescu, 16 Iulie 2010, 13:07

"Revoluţia Pleşcoi" este o mişcare culturală (la noi) care urmăreşte "păstrarea şi valorificarea patrimoniului gastronomic şi cultural specific românesc" şi "identificarea a cât mai multe produse tradiţionale şi protejarea acestora în faţa pericolului dispariţiei, prin promovarea şi încurajarea introducerii lor în circuit".

„Ceea ce numiţi dvs. artă, noi considerăm abuz inutil asupra mediului şi o încălcare a valorilor etice şi a drepturilor animalelor". Şi, cireaşa de pe tort, Societatea Vegetarienilor din România apreciază că mişcarea slow food (gătitul pe îndelete) are în arsenal aceleaşi metode perverse ale Duşmanului: "Înlocuirea numelui (din hamburger în Pleşcoi) nu va rezolva dilemele alimentare şi problemele de sănătate. Să ţinem cu dinţii de ceva nesănătos, doar pentru că face parte dintr-o tradiţie, găsim că este nechibzuit, şi ne aşteptăm ca în spatele acestui motto declarat să fie o mare industrie profitabilă".

Veţi fi auzit mulţi gurmanzi spunând: “singura soluţie, în bucătărie şi în afara ei, este un sănătos pluralism”.

„Chiftele din cartofi & sarmale de salată verde cu feta”

600 de g de cartofi se dau pe răzătoare, se sărează şi se storc de suc. Se toacă o legătură de ceapă verde. Cartofii, ceapa şi 2 ouă se amestecă într-un castron şi se potrivesc de sare. Amestecul rezultat se pune în uleiul încins, dându-i forma dorită. "Chiftelele" asftel obţinute se prăjesc în jur de 3 minute pe fiecare parte, apoi se scot pe un şerveţel pentru a elimina surplusul de ulei.

Următoarea lucrare imaginează „sarmalele”. Brânza feta sau telemeaua se zdrobeşte cu furculiţa amestecând până devine o pastă. Se poate adăuga boia pentru a obţine o culoare plăcută. Salata verde se spală, se usucă usor pe un prosop de hârtie, se aleg foile întregi şi se umplu cu pasta de brânză. Pentru culoare adăugaţi şi 2-3 roşii spălate, ce se taie steluţă şi se umplu cu crema de brânză.

Şi-n aceste cazuri „o opinie obiectivă este absolut fără valoare”Oscar Wilde – romancier, dramaturg şi poet irlandez.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"