Centrul Vechi al Bucureștiului devine din ce în ce mai scump
Comentariu de Dan Carp
13 Octombrie 2010, 13:20
Centrul istoric al Bucureştiului e singura zonă comercială din ţară în care chiriile sunt acum mai mari decât în 2008, anul de vârf al imobiliarelor.
Noul punct fierbinte al Capitalei s-a dezvoltat din nimic în ultimii doi ani, iar acest lucru a dus la o creştere a chiriilor cu 5-10%, potrivit unui studiu CBRE, citat de Mediafax. Deşi în centru mai sunt încă strazi care arată ca după război, cei ce doresc să îşi deschidă un bar sau o cafenea se bat pe spaţiile comerciale, astfel că proprietăţile disponibile pot fi, în prezent, numărate pe degete. Consultanţii CBRE văd însă o problemă în faptul că zona e ocupată aproape exclusiv de baruri, cafenele şi restaurante. Chiriaşii care vor veni cu ceva nou, spun ei, vor transforma Lipscanii intr-o zonă cu adevărat interesantă. Faptul că Centrul Vechi devine tot mai scump nu e de mirare. În urmă cu câţiva ani, străzile Lipscani, Smârdan, Şelari şi restul, erau doar un maidan prăfuit în care mergeai doar când voiai sa cumperi chinezării ieftine. A fost suficient să fie refăcute străzile, să fie rezolvate problemele de infrastructură şi cele cu locatarii ilegali şi comercianţii au răsărit ca ciupercile.
E interesant că doar într-o mică parte din Capitală, afacerile sunt în floare. Lucrurile stau ceva mai rău când păşim în afara Lipscanilor şi luăm în calcul afacerile cu adevărat mari. Să ne uitam şi la un alt studiu, realizat de curând de Cushman & Wakefield. Într-un top al uşurinţei de a face afaceri în oraşele europene, Bucureştiul se află pe penultimul loc din 36 de oraşe. Doar în Atena ar fi mai greu să ai o afacere ca la noi. Asta pentru că, în Bucureşti, accesul la pieţe e mai complicat, nu sunt legături bune de transport cu alte oraşe, iar de transportul intern nici nu mai vorbim. Nici macăr spaţiile de birouri nu oferă un raport calitate/preţ cine-ştie-ce. Cu toate acestea, în Bucureşti s-ar extinde mai multe companii dintre cele intervievate decât în oraşe ca Roma, Berlin, Londra sau Amsterdam. Probabil că sunt atrase încă de nivelul scăzut al salariilor, ultimul avantaj păstrat de Bucureşti, în comparaţie cu oraşele mari din Vest.
Avem, deci, o Capitală din ce în ce mai prietenoasă pentru petrecăreţi, dar nu foarte prietenoasă pentru oamenii de afaceri.