Ce sunt codurile Captcha?
De la codurile Captcha la proiectul Google Book Search?
23 Septembrie 2009, 11:46
Dacă vă enervează foarte tare faptul că pe siteurile Google trebuie să introduceţi coduri de autentificare, acum puteţi să vă consolaţi cu ideea că participaţi la un mare proiect.
Nu e vorba de numele de utilizator şi parola, care sunt normale pentru a vă proteja conturile, ci de aşa-numitele coduri Captcha. Ele apar pe siteuri sub forma unor litere şi cifre stâlcite, iar prin introducerea lor în clar într-o fereastră specială utilizatorul demonstrează că e om, nu un software rău intenţionat. Cercetătorul Luis von Ahn s-a gândit că dacă tot trebuie introduse aceste coduri, oamenii ar putea ajuta computerele acolo unde acestea eşuează – de exemplu în citirea unor texte ilizibile pentru maşinile de calcul. De exemplu, New York Times a folosit această idee pentru a-şi scana şi digitaliza întreaga arhivă, veche de 150 de ani. Utilizatorii erau rugaţi să introducă în fereastra respectivă cuvinte scanate, apoi un soft compila cuvintele, iar rezultatul era că în timp arhiva electronică se completa cu articole întregi indexabile.
Scanarea în sine ar fi şi ea o formă de digitalizare, dar rezultatul scanării este o imagine, iar textul de pe aceste imagini ar fi fost imposibil de găsit cu un motor de căutare. Acum firma lui Ahn, ReCaptcha, a fost preluată de Google, care are pobleme similare cu scanarea unor cărţi pe care vrea să le digitalizeze indexabil. Data viitoare când completaţi un câmp Captcha gândiţi-vă deci că de fapt contribuiţi la vastul şi controversatul proiect Google Book Search.