Ce se poate face în România cu venitul mediu?
Comentariu de Dan Carp
06 Octombrie 2010, 12:43
O gospodărie medie din România trebuie să se descurce cu circa 2300 de lei pe lună, conform calculelor Institutului Naţional de Statistică. Asta înseamnă că venitul mediu al unei persoane este de numai 800 de lei lunar. Jumătate din această sumă provine din salarii, un sfert din pensii şi ajutoare sociale, iar restul este acoperit de venituri din agricultură sau în natură, dar şi din bani obţinuţi din activităţi independente.
Ce face o familie medie de români cu aceşti 2300 de lei? Surprinzător, pune deoparte circa 300 de lei. Chiar în vremuri din cele mai grele, uite că românul reuşeşte să strângă bani mai mulţi decât a facut-o în ultimii ani, adică mai mult de o zecime din cât câştigă. Spre comparaţie, în urmă cu 7-8 ani, cam tot venitul era consumat imediat. Ramân pentru cheltuit, intr-o gospodărie medie, doar 2000 de lei. Din aceşti bani trebuie să trăieşti, să îţi plăteşti taxele şi, eventual sa mai faci şi câte o mică investiţie. După ce ţi-ai plătit dările, jumătate din banii rămaşi se duc doar pe mâncare şi pe întreţinerea locuinţei. Restul, cam 700 de lei pe gospodărie, sunt cheltuiţi pe transport, îmbrăcăminte, educaţie, sănătate sau recreere.
Spre comparaţie, britanicii alocă pentru mâncare doar 10% din suma pe care o au de cheltuit. Ceva mai puţin decât alocă pentru recreere, de exemplu. Noi ştim să ne distrăm ieftin şi bine. Şi dacă ne gândim că un român mediu câştigă pe zi cam salariul pe o oră al unui spălător de vase sau măturător din vestul Europei, nici nu ne-am prea permite să ne distrăm altfel.