Cât de conectați suntem la Internet?
Comentariu de Dan Carp
29 Octombrie 2010, 13:28
Anul acesta se estimează că numărul utilizatorilor de internet va depăşi pragul de două miliarde. Dan Carp ne spune cât de conectată este România faţă de restul lumii.
Numărul utilizatorilor de internet s-a dublat în ultimii cinci ani, potrivit unui raport recent al agenţiei ONU pentru tehnologia comunicaţiilor. Există însă o mare diferenţă între ţările dezvoltate, unde peste 70% din populaţie are acces la internet, şi cele în curs de dezvoltare, unde doar 20% din populaţie este conectată la reţea.
România nu este nici la coada clasamentului mondial, dar nici nu stă foarte bine. Doar o treime din populaţie este conectată, adică aproximativ 8 milioane de oameni. Deşi cifra creşte de la an la an, avem în continuare cea mai mică rată de penetrare din întreaga Uniune Europeană.
Cu toate acestea, un alt studiu, al Universităţii din Oxford, ne spune că România este una dintre puţinele ţări pregătite să facă faţă “aplicaţiilor de mâine” de pe internet. Asta în condiţiile în care ţări ca Australia şi Italia de abia ar face faţă aplicaţiilor de azi. Studiul ia în calcul nu numai rata de penetrare, ci şi calitatea infrastructurii.
Iar statisticile spun că România are, în ciuda numărului mic de utilizatori, cea mai bună conexiune din Europa şi una dintre cele mai bune din lume. Viteza medie a conexiunii la internet în România este de aproape 7 megabiţi pe secundă, faţă de media mondială de 1,8. Am fi devansaţi în clasament doar de ţări ca Japonia, Coreea de Sud sau Hong Kong.
Acest top este însă uşor înşelător. Firmele mari de internet nu oferă viteze supersonice. Aşa-zisele reţele de cartier sunt, de fapt, cele care înclină balanţa. Iar acestea împart vitezele in trei categorii: local, metropolitan şi internaţional. Viteza pe metropolitan este, într-adevăr, uriaţă, dar pe internaţional e destul de slabă. Asta înseamnă că, pentru cei conectaţi la reţele de cartier, vitezele mari sunt doar pentru site-urile care sunt fizic aproape de casa. Este poate mai rapid să descarci un film din celălalt colţ al oraşului, decât să stai să ţi se încarce pagina de internet a unui ziar din Statele Unite, să zicem.
Dacă suntem pregătiţi, într-adevăr, pentru viitorul internetului, e greu de zis citind aceste cifre. Multe milioane de români mai trebuie să tragă fire până când să ajungem măcar la media Uniunii Europene. Iar până când internetul va fi atât de răspândit încât să fie văzut ca un drept legal al cetăţenilor, ca în Estonia, Finlanda sau Spania, mai avem de aşteptat.