Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cartofii noi cu ierburi aromatice şi sos alb

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Cartofii noi cu ierburi aromatice şi sos alb
Foto: dulceatadetrandafiri.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 03 August 2011, 05:26

Consumatorii din clasa mijlocie ar trebui să îşi asume faptul că hrana costă în realitate mai mult decât ne spun supermarketurile şi să facă alegeri mai educate în privinţa consumului personal. „Preţurile foarte mici ale mâncării, care nu recompensează just producătorul, nu sunt un semn de civilizaţie,” spunea Carlo Petrini, iniţiatorul mişcării Slow Food, în fond o întoarcere la obiceiurile tradiţionale. „Este o nebunie să plătim atât de puţin pentru mâncare şi-apoi s-o aruncăm la gunoi, în vreme ce ţăranii sunt în genunchi” - spunea el. Există studii serioase care pot induce ideea că „agro-ecologia”, agricultura sustenabilă, este mai eficientă în combaterea subnutriţiei decât agricultura bazată pe organisme modificate genetic. Ba chiar se poate demonstra că o trecere globală la produse organice ar creşte producţia de hrană cu 50%, suficient pentru a se hrăni 9 miliarde de oameni folosindu-se doar terenul arabil în uz, în prezent.

Cartofii noi cu ierburi aromatice şi sos alb” reprezintă o idee postată de „Dulceatadetrandafiri” pe site-ul bucataras.ro. Cu ei poţi împăca o familie pretenţioasă, fie la dejun (într-o zi de vară), fie la cină, pentru că sunt tot felul de combinaţii de condimente care pot da o savoare deosebită chiar şi unui fel de mâncare aparent banal. Evident, când se poate, alegeţi plante proaspăt culese şi pline de viaţă, din jardiniera sau răsadul personal. Cartofii, de pildă, se înteleg bine cu coriandrul, dafinul, oregano, paprika, cimbrul şi rozmarinul. Ei se curăţă de coajă, se spală, se taie pe din două şi se pun la fiert cam 10-15 min, până cand, dacă se înfige o furculiţă, aceasta penetrează uşor. Separat, într-un bol, amestecaţi uleiul de măsline cu smântână, iaurt, mirodeniile şi usturoiul tăiat mărunt. Scăldaţi cartofii în sos şi lăsaţi-i să se pătrundă cam 10 min. Tapetaţi o formă termorezistentă cu hârtie de copt şi puneţi cartofii aromaţi să se rumenească încă 35 de min.

Dacă eşti sărac, mai ai un avantaj: medicul o să te vindece mai repede” - spunea umoristul, caricaturistul şi jurnalistul american Kin Hubbard. Deci sistemele noastre de sănătate sunt departe de a fi originale.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"