Cartofii noi cu ierburi aromatice şi sos alb
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 03 August 2011, 05:26
Consumatorii din clasa mijlocie ar trebui să îşi asume faptul că hrana costă în realitate mai mult decât ne spun supermarketurile şi să facă alegeri mai educate în privinţa consumului personal. „Preţurile foarte mici ale mâncării, care nu recompensează just producătorul, nu sunt un semn de civilizaţie,” spunea Carlo Petrini, iniţiatorul mişcării Slow Food, în fond o întoarcere la obiceiurile tradiţionale. „Este o nebunie să plătim atât de puţin pentru mâncare şi-apoi s-o aruncăm la gunoi, în vreme ce ţăranii sunt în genunchi” - spunea el. Există studii serioase care pot induce ideea că „agro-ecologia”, agricultura sustenabilă, este mai eficientă în combaterea subnutriţiei decât agricultura bazată pe organisme modificate genetic. Ba chiar se poate demonstra că o trecere globală la produse organice ar creşte producţia de hrană cu 50%, suficient pentru a se hrăni 9 miliarde de oameni folosindu-se doar terenul arabil în uz, în prezent.
„Cartofii noi cu ierburi aromatice şi sos alb” reprezintă o idee postată de „Dulceatadetrandafiri” pe site-ul bucataras.ro. Cu ei poţi împăca o familie pretenţioasă, fie la dejun (într-o zi de vară), fie la cină, pentru că sunt tot felul de combinaţii de condimente care pot da o savoare deosebită chiar şi unui fel de mâncare aparent banal. Evident, când se poate, alegeţi plante proaspăt culese şi pline de viaţă, din jardiniera sau răsadul personal. Cartofii, de pildă, se înteleg bine cu coriandrul, dafinul, oregano, paprika, cimbrul şi rozmarinul. Ei se curăţă de coajă, se spală, se taie pe din două şi se pun la fiert cam 10-15 min, până cand, dacă se înfige o furculiţă, aceasta penetrează uşor. Separat, într-un bol, amestecaţi uleiul de măsline cu smântână, iaurt, mirodeniile şi usturoiul tăiat mărunt. Scăldaţi cartofii în sos şi lăsaţi-i să se pătrundă cam 10 min. Tapetaţi o formă termorezistentă cu hârtie de copt şi puneţi cartofii aromaţi să se rumenească încă 35 de min.
„Dacă eşti sărac, mai ai un avantaj: medicul o să te vindece mai repede” - spunea umoristul, caricaturistul şi jurnalistul american Kin Hubbard. Deci sistemele noastre de sănătate sunt departe de a fi originale.