Cartofi ţărăneşti
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 17 Iunie 2011, 00:10
Bucătăria franceză a revoluţionat gustul şi cultura mondială, tocmai pentru că a ştiut să realizeze asezonarea şi osmoza aromatică perfectă dintre savoir şi saveur - vorbele Ancăi Giura - psiholog şi scriitor. Se şi spune „Franţa cea dulce şi savuroasă”.
Bucătăria noastră modernă se leagă precum modele saloanelor de altădată de influenţa franceză şi deci de prima şi cea mai complexă bucătărie mondială. Nu se poate contesta că există insinuată la noi o exigenţă a gusturilor culinare şi artistice datând din acea epocă a întâilor juni plecaţi să studieze la Paris. Şi pe bună dreptate, în bucătăria românească sunt foarte rare mâncărurile „de sărăcie”. Cei care susţin că gastronomia românească nu a produs nimic original se leagă de faptul că nişte „Cartofi ţărăneşti” lansaţi de „Costăchel – Revista virtuală de gastronomie reală” - sunt ceea ce puteţi mânca în mai toate marile restaurante din Franţa sub numele de „pommes lyonnaise”. În plus, românii au făcut o sinteză savantă între bucătăriile Mediteranei (aduse de greci şi turci), ale stepei ungare şi imensităţii ruse.
Cu sau fără titluri de nobleţe gastronomică, adunaţi 1 kg de cartofi roz, una-două cepe, 1/2 de căpăţână de usturoi (eventual mai mult), o legătură mică de pătrunjel, sare şi piper. Fierbeţi cartofii în coajă. Curăţaţi tot ce-i de curăţat şi începeţi tăiatul: cartofii cuburi sau felii, usturoiul feliuţe, ceapa peştişori sau mărunt. Încingeţi uleiul într-o tigaie cu fundul gros, căliţi mai întâi ceapa şi usturoiul, adăugaţi şi cartofii, amestecaţi cu grijă, lăsaţi-le 2-3 minute împreună, să prindă gust, săraţi, piperaţi, presăraţi pătrunjelul tocat mărunt, mai amestecaţi o dată şi cu asta basta. Varianta de restaurant este mai consistentă. Apar afumături tăiate mărunt şi boia cu polonicul, dacă aventurile culinare mai grele nu vă înspăimântă.
Mai dus la restaurante decât românii, umoristul şi businessman-ul Franklin P Jones spunea: „Fiecare om ar trebui să aibă cîteva obiceiuri nesănătoase, ca să aibă la ce să renunţe când încep problemele de sănătate”.