Bună dimineața, domnule Blatter!
Comentariul lui Costin Enache
Articol de Costin Enache, 12 Ianuarie 2010, 02:05
În timp ce mare parte din Europa se luptă cu iarna, în Anglia amânându-se după foarte mult timp aproape o etapă întreagă a campionatului naţional din cauza vremii, în Africa fotbalul trebuia să fie în sărbătoare.
Alaltăieri a început în Angola Cupa Africii pe Naţiuni, dar sărbătoarea a rămas pe hârtie: autocarul naţionalei statului Togo n-a fost atacat cu pietre – cum se face pe la noi, ci cu gloanţe – cum se face pe la ei! Şi asta cu doar câteva luni înaintea Campionatului Mondial, care, conform visului vieţii preşedintelui FIFA, Sepp Blatter, se va disputa tot în Africa, undeva mai la sud.
2 morţi – ăsta este deocamdată preţul progresului fotbalului african; pentru că autorităţile angoleze, altfel oficial răvăşite de atentat, nu s-au sfiit să se-ntrebe retoric “Ce-au căutat togolezii cu autobuzu?!” şi “De ce n-au venit cu avionu'?”
Domnul Sepp Blatter, acest Mircea Sandu şi Mitică Dragomir la un loc al fotbalului mondial, n-a avut loc de-ntors – asta se ştie! (Când te susţin mai toate federaţiile din lumea a treia trebuie să le întorci favorurile – Campionat Mondial în Africa – cel mai bun exemplu.) Problema e alta: câte concesii trebuie să faci? Că valoarea turneului final tot scade de prin 2002 încoace. Am văzut Coreea de Sud în semifinale – pentru că şi arbitrii trebuie să fie exotici, am văzut scoruri de maidan – pentru că Germania nu împărtăşeşte condescendenţa altora, am văzut la mondiale Trinidad-Tobago şi-o să vedem iar Slovenia; în fine ideea e că la primele mondiale se ducea cine putea, apoi s-a mers o vreme pe valoare, iar acum se cere diversitate.
N-o să mă mir dacă în viitor, la turneul final din Etiopia, din 32 de participante or să ajungă şase – cele care vor scăpa de piaraţii somalezi, iar în finală va fi ca de obicei Germania, pentru valoare, iar pentru diversitate Nauru. Şi ca să fie sigur că n-o să-i ia nimeni locul în veci, îl sfătuiesc pe domnul Blatter să convingă şi Vaticanul să intre în competiţie – în felul acesta va fi divinizat direct de la sursă iar naţionalele africane vor fi considerate, pe bună dreptate, adevărate forţe...