Bulgaria
Comentariu de Dan Carp
06 Iulie 2011, 16:08
Dacă Insulele Cayman sau chiar Cipru sunt paradisuri fiscale un pic cam îndepărtate pentru mulți oameni de afaceri români, în schimb Bulgaria e la doi pași, e mult mai prietenoasă pentru afaceriști decât România și are taxe mai mici – pe scurt, o țară tocmai bună pentru relocarea firmei. Chiar unul dintre cei mai bogați oameni din România amenința nu de mult că își mută afacerile de sute de milioane la sud de Dunăre, dar, chiar dacă el nu a făcut-o, ideea a fost pusă în practica de circa 300 de români.
În 2010 au depus declarații fiscale în Bulgaria 272 de companii românești, potrivit agenției Novinite, citată de Mediafax. Pentru comparație, în 2006, cu un an înainte de aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, erau doar 33 de companii românești înregistrate la vecini.
Românii nu trebuie însă să bată sute de kilometri pentru a ajunge la sediul firmei. Cele mai multe companii românești, 93, se află în orașul Ruse, la 60 de kilometri de București. În Sofia sunt alte 93 de firme, iar în Varna sunt înregistrate 22.
De unde această atracție a oamenilor de afaceri români pentru Bulgaria, nu e greu de intuit. Pur și simplu, afacerile se fac mai ușor în țara vecină, fapt susținut și în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale. Bulgaria se află în topul pe 2011 al ușurinței de a face afaceri pe locul 51. România e pe 56, în scădere.
Taxa unică pe venit este în Bulgaria de doar 10%, față de 16% în România În ultimul an, guvernul de la Sofia a ușurat procesul de înființare a unei firme, reducând nivelul capitalului necesar de la 5000 la 2 leva, sau circa un euro. Mai important, s-a redus nivelul contribuțiilor sociale care trebuie plătite de angajator, în timp ce angajații și angajatorii români plătesc cumulat printre cele mai mari contribuții din lume.
Cum poate supraviețui o țară cu taxe atât de mici? De unde se mai adună bani la buget? O sursă ar fi vecinii cu probleme. Și dacă exemplul României nu e relevant, atunci cel al Greciei poate fi. În timp ce românii aveau 300 de firme în Bulgaria la sfârșitul anului trecut, grecii aveau înregistrate peste 2000. Iar în primul semestru al anului în curs, au mai înregistrat alte 800.