Blocajul financiar
Comentariu de Dan Carp
11 Octombrie 2011, 14:39
România este blocată financiar. O mie din cele aproape trei mii de comune din țară se află în pragul falimentului, anunță Ziarul Financiar, care îl citează pe președintele Asociației Comunelor din România, Emil Draghici. Este vorba de primarii care au luat credite și nu le mai pot returna, au contractat lucrări de investiții și nu le mai pot plăti, sau sunt strânse cu ușa de furnizori care, la rândul lor, plini de datorii, s-au adresat Justiției. Însă în unele cazuri situația e și mai gravă: nu mai sunt bani nici măcar pentru funcționarea primăriei propriu-zise și pentru salariile angajaților.
În total, autoritățile locale au o datorie de 2,8 miliarde de euro, adică 2,3% din PIB, dacă punem la socoteala și orașele care se găsesc în aceeași situație. Cum s-a ajuns în această situație? În primul rând, veniturile au scăzut, în al doilea rand, banii de la centru s-au împuținat în perioada de criză și datoriile s-au adunat. În acest context sumbru, premierul i-a cerut ministrului de Interne sa găsească modalități de ajutorare a comunelor. Soluția nu este cunoscuta încă, dar primăriile trebuie sa se bazeze tot pe banii de la București, eventual din fondul de rezerva al Guvernului.
Nu doar orașele și comunele așteaptă bani de la Guvern. Multe firme private au activitatea blocată din exact același motiv: statul nu s-a prea grăbit cu rambursarea TVA-ului. Fiscul promite însă că, în octombrie, se vor deconta, în trei tranșe, 1,6 miliarde de lei, cea mai mare sumă din 2009 încoace. Ar fi un prim pas pentru spargerea cercului vicios în care primăriile și firmele așteaptă bani de la centru pentru a-și plăti propriile datorii, iar statul așteaptă la rândul lui bani pentru a-și onora obligațiile