Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bitoci (chiftele ruseşti cu smântână şi ceapă)

Rețeta lui Florin Ionescu

Bitoci (chiftele ruseşti cu smântână şi ceapă)
Florin Ionescu

Articol de Florin Ionescu, 21 Octombrie 2010, 20:12

Mâncarea, alimentaţia, este exact acea “lume mică” cotidiană, privată, care tinde să se separe de cataclismele istoriei. A existat oare o gastronomie comunistă? A existat o „Bucătărie a lui Stalin”? Desluşirea “lumii celei mici” te ajută să înţelegi câte ceva şi din “lumea cea mare”, lumea liderilor de partid şi „apparatciki” (funcționari sau activişti plătiţi ai "aparatului" de partid sau guvernamental sovietic, care dețineau o poziție importantă de conducere, dar nu de prim rang.

A fost cu adevărat creat omul sovietic? Cu cât mai mult aprofundezi studiul vieţii cotidiene sovietice, cu atât poţi înţelege că studiul reperelor “lumii celei mici” te conduce inevitabil spre întrebări foarte serioase, precum: “de ce în Rusia a reuşit revoluţia bolşevică?”.

Irina Gluşcenko, autoarea unei spectaculoase cărţi despre bucătăria sovietică, Alimentaţia publică: Mikoian şi bucătăria sovietică(Moscova, 2010), a reuşit să transmită multe secrete interesante într-o discuţie cu Vasile Ernu (scriitor, publicist, eseist, comentator politic și editor român). Anastas Mikoyan era un important om politic sovietic, membru în Comitetul Central al URSS din 1923, aliat al lui Stalin şi al lui Hruschov, iar după căderea acestuia din urmă a fost Preşedintele Sovietului Suprem (Şeful statului) pînă în 1965. Industrializarea americană era luată (între cele două războaie) drept exemplu. În acel timp, America era văzută foarte bine. Dar trebuie să ţinem cont că, “minunile tehnicii americane, altoite pe teren sovietic”, după spusele lui Mikoian însuşi, ofereau nişte roade uimitoare, care nu semănau cu nimic! Mikoian, spre exemplu, a fost profund impresionat de hamburgherii americani. A văzut în ei exact ceea ce îi lipsea cetăţeanului sovietic atunci când era în parc sau pe stadion: o pârjoală fierbinte ascunsă într-o chiflă. A şi comandat o linie de producţie a acestora, dar producerea lor a fost împiedicată de declanşarea războiului. Dar ideea unor chiftele gata preparate, oricînd la îndemînă, s-a înrădăcinat temeinic în capul lui Anastas Mikoian şi pînă la urmă a fost pusă la punct producerea lor la scară industrială. Acestea nu erau, fireşte, ca hamburgherii americani, ci pârjoalele strandardizate, de şase kopeici, pe care o lume întreagă le cunoştea, cu numele lui: kotlete (pârjoale) “Mikoian”. Se poate spune că acestea erau un soi de hamburgheri “nedezvoltaţi”, prea anemice pentru a fi autentice !

Iată însă tradiţionalele „BITOCI” (Chiftele ruseşti cu smântână şi ceapă). Se toacă 500g de muşchi de vacă şi se frământă bine cu 100g de unt. Se sărează şi se piperează. Se formează chifteluţe mari care se dau prin făină şi apoi prin ouă bătute (cam două). Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjesc 3 cepe, până se rumenesc. Într-o cratiţă cu unt încins, se pun bitocile la prăjit. Când sunt aproape gata, se toarnă peste ele ceapa prăjită şi 1/2 de cană de smântână.

“Sunt comunist ziua şi catolic după ce se întunecă” - Brendan Behan - poet, romancier, nuvelist și dramaturg irlandez.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"