Big Brother merge la cinema
IT la inbox
09 Noiembrie 2010, 12:05
Din categoria întrebări stupide: ce face filmul în timp ce ne uităm la el? Stupizenia e doar aparentă, pentru că e posibil ca pe viitor şi filmul să se uite la noi şi să ne studieze. Chiar fără să ne dăm seama. Altfel spus, Big Brother merge la cinema.
Dintr-un anume punct de vedere se întâmplă chiar azi: în unele cinematografe există deja încorporată în ecrane o tehnologie, prin care se detectează eventualele camere video care înregistrează clandestin filmul. Pornind de aici, o firmă britanică lucrează la o variantă mai sofisticată, care pune la treabă lumina infraroşie şi tehnica de înregistrare 3D.
Figurile spectatorilor vor fi luminate cu fascicule infraroşii de diferite intensităţi, iar camerele speciale vor compune modele tridimensionale, care evidenţiază în timp real mimica oamenilor din sală. Stările emotive prin care trec aceştia - spaimă, dezgust, tensiune, anticipare, dorinţă – vor putea fi deci detectate în timp real şi fără ca spectatorii să îşi dea seama de ceva, fiindcă ochiul uman nu percepe lumina în spectrul infraroşu. Ideea fascinează orice expert în marketing şi publicitate. În industria filmului, de multe ori se organizează chiar în timpul producţiei teste în cerc restrâns, pentru a vedea cum reacţionează publicul la diverse variante de scenariu. La fel se procedează şi cu reclamele în vederea testării eficienţei. Până şi discursurile politicienilor sunt supuse în campania electorală unor asemenea teste.
Până acum, reacţia era oarecum întârziată – persoana testată trecea informaţia mai întâi prin filtrul raţiunii, iar rezultatele puteau fi distorsionate. Prin noul procedeu reacţia e însă spontană şi mai greu de controlat, mai ales dacă oamenii nu ştiu că li se înregistrează reacţiile.