Banii negri din sistemul sanitar
Comentariu de Dan Carp
27 Octombrie 2010, 13:35
Valoarea banilor negri din sistemul sanitar este evaluată la 300 de milioane de euro. Suma provine nu numai din clasica șpagă pentru doctori sau asistenți, ci și din stimulentele acordate de companiile farmaceutice medicilor, potrivit unei analize Business Magazin, care citează date oferite de Banca Mondială.
Doar unul din zece oameni îi dă bani în plus medicului din recunoștință. În schimb, unul din cinci pacienți o face pur și simplu pentru că așa e tradiția. Însă aproape jumătate din cei care îi dau bani în plus medicului o fac pentru a primi îngrijiri medicale adecvate sau prompte. Iar marea problemă, în acest caz, ar fi că medicul chiar sugerează că așteaptă plata unei sume suplimentare. Iar aceasta sugestie poate ajunge de la un apropo vag până la refuzul de a presta serviciul în cauză.
Bineînțeles, toată lumea e preocupată de această problemă. Un studiu recent arată că peste 90% dintre români văd corupția ca pe o problemă fundamentală a sistemului medical. Cu toate acestea, 70% dintre cei intervievați au recunoscut că au oferit bani medicilor fără să le fie ceruți.
O altă problemă, mai puțin vizibilă, este presiunea companiilor farmaceutice asupra medicilor. Nu vorbim de corupție clasică, în plic. Companiile pot face o donație către un spital sau pot sponsoriza un cabinet particular, lucru cât se poate de lăudabil, de altfel și greu de făcut pe ascuns de către firme atât de mari. Dar ceea ce se urmărește de fapt, este ca medicul să prescrie medicamentele companiei respective, chiar dacă sunt mult mai scumpe. Noua grilă de compensare ar încerca să limiteze acest fenomen, dar se pare că tot pacientul va avea de suferit. De exemplu, pentru o substanță A, nu vor mai fi compensate toate medicamentele care conțin această substanță, ci doar cel mai ieftin. Însă un medic care a fost sponsorizat poate prescrie în continuare medicamentul mai scump, iar pacientul ajunge să plătească de câteva ori mai mult, spunându-i-se că acela e medicamentul care îl ajută cel mai mult.
Specialiștii chestionați cad de acord că noile sisteme de compensare și de coplată pentru serviciile medicale vor descuraja în mică măsură circulația banilor negri în sistem. Presiunea cade tot pe pacient, care va trebui să plătească și formal pentru serviciile de care beneficiază. Așteptările medicului nu sunt însă, neaparat, mai mici. Până la urmă, e vorba și de tradiție.