Baba ganoush
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 13 Decembrie 2010, 13:03
În timpul postului, când urmezi o dietă restrictivă, vitaminele şi mineralele te revigorează. În acest sezon, îţi poţi lua necesarul de elemente nutritive consumând zilnic câte trei porţii de curmale, smochine, stafide, citrice, prune uscate şi de mere. Persoanele care suferă de diabet trebuie să consume doar citrice.
De asemenea, din dieta de post nu trebuie să lipsească broccoli, ceapa, morcovii, ridichile, sfecla şi usturoiul, care sunt adevărate medicamente naturale pentru problemele inimii, ficatului, stomacului şi rinichilor. Ele conţin mult potasiu, seleniu, calciu şi o cantitate semnificativă de vitamina C. O perioadă de 3-4 săptămâni de post alimentar este binevenită pentru sănătate şi poate avea rolul de detoxifiere a organismului, mai ales în cazul persoanelor care consumă carne în exces. Atenţie însă, în cazul persoanelor cu diabet, de pildă, postul (care presupune un consum de alimente cu conţinut mare de glucide) trebuie urmat cu precauţie. Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul copiilor care sunt în perioada de creştere şi în cel al tinerilor care au nevoie de multe proteine.
“Baba ganoush” e o reţetă din Orientul Mijlociu cu piure de vinete la grătar, îmbogățită cu tahini (o pastă făcută din semințe de susan măcinat) şi condimentată cu suc de lămâie şi usturoi şi este lansată pe Le Blog Piquant. Reţeta are o aromă de afumat, înţepătoare, cunoscută nouă de la o salată de vinete, în plină vară.
Coaceţi două vinete şi curăţaţi-le, apoi lăsaţi-le să se scurgă. După ce se răcesc, se mixează împreună cu 3 linguri de pastă Tahini (din seminţe de susan măcinat) 2 căţei de usturoi, sucul de la ½ de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, un praf de chimen, sare şi piper. Apoi se amestecă cu câteva firicele de pătrunjel tocate şi cu boabele de la jumatate de rodie, şi se serveşte cu lipie. Puteţi face o încercare.
"Trebuie să ne mai golim de prea plinul Eu, ca să mai intre în noi un pic de Dumnezeu" spunea filosoful Petre Ţuţea.