Ask Around
IT la inbox
15 Martie 2011, 11:58
O nouă generaţie de reţele sociale se iţeşte din laboratoare. Însă de data asta, serviciile respective vor să ne convingă că nu mai e suficient să stabileşti contacte cu prietenii, acum e cool să stăm de vorbă cu străini.
Nici nu s-au maturizat bine platformele sociale gen Facebook şi Twitter - apropo, cel din urmă împlineşte zilele astea cinci ani – că deja a apărut ceva nou. Servicii precum Ask Around sau Yobongo merg pe o altă idee: nu discuţi cu prietenii sau colegii din reţeaua ta de contacte, ci cu oameni pe care nu-i cunoşti, dar care la un moment dat se află în apropierea ta. Un exemplu: pleci în delegaţie într-un oraş pe care nu-l cunoşti. Te aşezi într-un bar, scoţi telefonul mobil, intri pe Ask Around şi vezi cine se află în apropiere de tine şi e conectat la acest serviciu. Apoi poţi întreba una din acele persoane ce merită văzut în oraş, unde se mănâncă bine, cum se poate ajunge mai uşor în punctul X şi tot aşa. E vorba deci de o nouă abordare a comunicării. Una care lasă loc la întrebări: de ce să nu pui întrebările direct persoanelor din acel restaurant? De ce să o faci prin intermediul telefonului? Poate că la început pare mai interesant, dar în timp noutatea se va estompa. Plus că pentru a te conecta e nevoie de o înregistrare prin GPS şi nu toată lumea are chef să anunţe în gura mare unde este.
Dar noile servicii vor schimba probabil şi modul în care oamenii protestează: dacă până acum se vorbea de revoluţiile Twitter sau Facebook în contextul unor revolte populare, acum să ne ţinem - atunci când toţi demonstranţii dintr-o piaţă publică vor putea să comunice electronic, coordonarea va fi şi mai uşoară. Dar nu doar coordonarea, ci şi manipularea. În definitiv, pentru forţele de ordine e şi mai uşor să infiltreze provocatori în acest nou mediu electronic, în care teoretic nimeni nu trebuie să cunoască direct şi personal pe nimeni.