Asigurați-vă că v-ați asigurat!
Comentariu de Dan Carp
25 Februarie 2011, 13:01
În vremuri de criză, românii dau mai puţini bani pentru a se asigura în eventualitatea unui accident sau a unei catastrofe naturale. Piaţa asigurărilor a scăzut anul trecut cu aproape 6% faţă de 2009, după cum se arată în datele preliminare ale Comisiei care supraveghează acest domeniu.
Însă nu este vorba numai de o tot mai mică grijă pentru ziua de mâine. În România, piaţa asigurărilor este dependentă în mare masură de piaţa auto. Trei sferturi din totalul asigurărilor generale, fără să le includem aici pe cele de viaţă, sunt fie poliţe RCA, fie de tip CASCO. Cu alte cuvinte, în afara polițelor pentru mașină, celelalte tipuri de asigurări nu au prea mare succes în România.
Aşa că o scădere semnificativă a numărului de mașini vândute – cazul anului trecut – poate afecta puternic și sectorul asigurărilor. Pe segmentul CASCO s-au inregistrat cu 25% mai puține polițe decât în 2009. Piața polițelor obligatorii RCA a crescut însă cu 11%. Faptul că românii se asigură doar dacă sunt obligaţi, reiese şi din cifra, mai mică, a polițelor pentru incendii şi calamităţi naturale. La mijlocul anului trecut, asigurarea locuinței a devenit obligatorie. De atunci până la sfârșitul anului s-au încheiat peste 200.000 de asemenea polițe obligatorii, fără să le luăm în calcul pe cele facultative. Urmarea - piaţa asigurărilor de locuințe a crescut cu aproape 4%. În România sunt însă peste opt milioane de locuinţe, din care puţin peste 15% sunt asigurate, așa că mai e loc de creștere și aici.
Asiguratorii vin cu metode din ce in ce mai sofisticate pentru a atrage clienții. Pentru RCA, s-a introdus un sistem de reduceri aplicat în funcție de profilul șoferului și de accidentele pe care le-a avut acesta. Pentru asigurările de locuințe, s-a demarat o campanie de informare, prin care cetățenii să afle despre beneficiile unei polițe, pentru casa. Daca tot sunt obligatorii, macar să știe și la ce folosesc.