Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Arroz de marisco"

Comentariu de Florin Ionescu

"Arroz de marisco"

Articol de Florin Ionescu, 15 Aprilie 2010, 14:54

Portugalia culinară e un paradis pentru gurmanzi. Deveniţi mari vilegiaturişti, românii, povestesc experienţe savuroase şi paradoxale, altele decât carnea uscată şi sărată de cod, denumită în Portugalia bacalhau, simbolul lor gastronomic naţional.

Aromele şi preparatele sunt în multe cazuri asemănătoare cu cele din Romania. Pasiunea pentru gătit există în sângele multor portughezi, naţie care combină elegant şi nonşalant carnea de porc cu fructele de mare sau cu peştele. Lulas recheadas este din această categorie şi prezintă calamari, medii ca mărime, umpluţi fie cu cârnați chorizo şi cu şuncă, fie cu alte fructe de mare. Este un preparat specific regiunii Algarve, întâlnit însă şi în tavernele din Lisabona. Cataplana este de fapt denumirea vasului de alamă sau de cupru în care se prepară două feluri consistente de mâncare. Diferenţa majoră dintre cele două preparate este aceea că în cazul cataplanei nu se pun cartofi, în marea majoritate a cazurilor, pe când caldeirada conţine felii mari de cartofi. Cele două preparate au la bază peştele şi fructele de mare, făcute timp îndelungat în sucul propriu, în sos de tomate, cu ceapă şi usturoi, amstecate cu carne de porc.

Tema de lucru din gastronomia lusitană este „Arroz de marisco”, fără probleme tradus "Orez cu cocktail din fructe de mare”. Se toacă mărunt o ceapă medie, se căleşte în 3-4 linguri de ulei de măsline, timp de 1 min. Se adaugă 150 g. de bulion sau pastă de tomate şi se amestecă bine. Acum se introduc 500 g de cocktail din fructe de mare şi cele 4 pahare de apă. Se condimentează după gust şi se lasă să fiarbă la foc mic. Când începe să clocotească se pune un pahar de orez şi se lasă să fiarbă încet, pînă ce orezul e aproape fiert.

Important ! Curry îi dă un gust exotic. Se pune cam o linguriţă, dar sunt şi persoane care nu agreează gustul de curry. Este o experienţă interesantă, poate mai norocoasă decît a episcopului anglican Thomas Welby, cel care la un restaurant a fost tratat astfel: „Peştele dumneavoastră, domnule, mi-a spus chelnerul şi mi-a pus în faţă două iadeşuri, doi ochi şi o bucăţică de impermeabil negru!”

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"