Ardeii cu sos mediteranean
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 31 Mai 2011, 04:26
Bucătăria mediteraneană se face de când lumea, dar a început să fie popularizată mai ales în anii `80, odată cu moda dietelor care promovau un stil de viaţă sănătos, natural şi uşor.
Mediteranean în bucătărie înseamnă peşte, ulei de măsline, brânzeturi, hummus, preparate gătite pe grill, multă verdeaţă şi tot ceea ce în general este considerat a fi benefic pentru sănătate. Nu putem vorbi despre uniformitate atunci când ne referim la bucătăriile din bazinul Mării Mediterane. Dacă, în Grecia, în Creta şi în Italia, vinul este condiment, băutură şi ingredient aproape omniprezent, în ţările din nordul Africii, el este respins de lumea musulmană. Nici uleiul de măsline, simbolul mediteranean, nu are aceeaşi popularitate în nordul Italiei ca în sudul Greciei.
„Ardeii cu sos mediteranean”, inspiraţi de „mondocucina.ro”, sunt o mâncare de vară, colorată, parfumată şi uşoară. Este o derivaţie picantă de la celebra reţetă macedoneană cu „ardei prăjiţi”. Ardeii în sos mediteraneean sunt delicioşi ca fel principal vegetarian, dar şi ca o garnitură lângă friptura la grătar.
Mai întâi fierbeţi sucul de roşii (ideal e să fie mai gros) cu puţin piper, oregano, maghiran, rozmarin şi busuioc, tocate proaspăt. Adăugaţi şi un căţel de usturoi măcinat. Apoi tăiaţi ardeii cubuleţe mai mari şi căliţi-i în ulei de măsline. Presăraţi sare peste ei când îi căliţi. La final, puneţi toţi ardeii peste sos. Lăsaţi să fiarbă 2-3 minute, la foc mic. Decoraţi cu măsline şi busuioc verde. Se serveşte cu pâine rustică (ideală e cea integrală cu măsline). Stropiţi totul cu puţin ulei de măsline exact înainte de momentul servirii, pentru un plus de savoare mediteraneeană.
„Invidiosul nu face indigestie din ce mănâncă el, ci din ce mănâncă ceilalţi”, spun portughezii. E cel mai bun semn că, dacă mănânci bine, gândeşti la fel.