Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ardeii cu sos mediteranean

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Ardeii cu sos mediteranean
Sursa: mondocucina.ro

Articol de Florin Ionescu, 31 Mai 2011, 04:26

Bucătăria mediteraneană se face de când lumea, dar a început să fie popularizată mai ales în anii `80, odată cu moda dietelor care promovau un stil de viaţă sănătos, natural şi uşor.

Mediteranean în bucătărie înseamnă peşte, ulei de măsline, brânzeturi, hummus, preparate gătite pe grill, multă verdeaţă şi tot ceea ce în general este considerat a fi benefic pentru sănătate. Nu putem vorbi despre uniformitate atunci când ne referim la bucătăriile din bazinul Mării Mediterane. Dacă, în Grecia, în Creta şi în Italia, vinul este condiment, băutură şi ingredient aproape omniprezent, în ţările din nordul Africii, el este respins de lumea musulmană. Nici uleiul de măsline, simbolul mediteranean, nu are aceeaşi popularitate în nordul Italiei ca în sudul Greciei.

Ardeii cu sos mediteranean”, inspiraţi de „mondocucina.ro”, sunt o mâncare de vară, colorată, parfumată şi uşoară. Este o derivaţie picantă de la celebra reţetă macedoneană cu „ardei prăjiţi”. Ardeii în sos mediteraneean sunt delicioşi ca fel principal vegetarian, dar şi ca o garnitură lângă friptura la grătar.

Mai întâi fierbeţi sucul de roşii (ideal e să fie mai gros) cu puţin piper, oregano, maghiran, rozmarin şi busuioc, tocate proaspăt. Adăugaţi şi un căţel de usturoi măcinat. Apoi tăiaţi ardeii cubuleţe mai mari şi căliţi-i în ulei de măsline. Presăraţi sare peste ei când îi căliţi. La final, puneţi toţi ardeii peste sos. Lăsaţi să fiarbă 2-3 minute, la foc mic. Decoraţi cu măsline şi busuioc verde. Se serveşte cu pâine rustică (ideală e cea integrală cu măsline). Stropiţi totul cu puţin ulei de măsline exact înainte de momentul servirii, pentru un plus de savoare mediteraneeană.

Invidiosul nu face indigestie din ce mănâncă el, ci din ce mănâncă ceilalţi”, spun portughezii. E cel mai bun semn că, dacă mănânci bine, gândeşti la fel.



Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"