Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anghinarea umplută

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Anghinarea umplută

Articol de Florin Ionescu, 05 Aprilie 2011, 13:15

Jurnaliştii Simona Lazăr şi Valentin Ţigău cutreieră de ani buni Europa în căutarea rădăcinilor unei gastronomii din care ne hrăim şi noi, românii, de 2000 de ani. În luna aprilie ei sunt în Sicilia în căutarea ciulinelui sălbatic şi a surorii lui "domestice", anghinarea. Aceasta din urmă s-a dovedit a fi unul dintre cele mai versatile ingrediente din bucătăria italiană, în general, şi din cea siciliană, în particular. Iată de ce locuitorii din Niscemi s-au gândit, în urmă cu 31 de ani, că anghinarea merită un festival al ei - "Sagra del carciofo" - Festivalul Anghinarei. Prietenii noştri, Simona şi Valentin sunt prezenţi acolo şi transmit reţete şi anecdote despre loc, oameni şi bucătătria lor.

Dacă Sicilia este celebră pentru reţeta de "caponata" – un fel de zacuscă-ghiveci, cu vinete, roşii, ceapă şi alte legume proaspete ale sezonului – la Niscemi se prepară "carciofata" – o "caponata cu anghinare". Altminteri, anghinarea se foloseşte crudă – în salate – dar şi la grătar, fiartă, prăjită, coaptă în aluaturi, tăvălită în pesmet şi ou ca un şniţel vienez. Se pot face din ea conserve de tot felul – în saramură, în oţet, chiar şi compoturi. Oameni cu har, din anghinare sicilienii pregătesc chiar şi o îngheţată.

"Carciofi ai quatro succo" – anghinarea cu patru sucuri, respectiv de lămâie, portocale, mandarine şi oţet este un exerciţiu de fantezie delicios, la fel de spectaculos ca şi „Anghinarea umplută”. Li se rup tulpinile, apoi florile se bat pe masă, astfel încât frunzele exterioare să se lăţească. Se spală şi se lasă la scurs. Între timp, se pregăteşte o umplutură din: 3 linguri de pesmet, două linguri de brânză de oaie, în amestec cu piper măcinat, o lingură de pătrunjel tocat, doi căţei de usturoi tocaţi mărunt, un praf de sare. Se mai adaugă hamsii sărate, dezosate şi mărunţite foarte bine. Toate aceste ingrediente se amestecă, iar pentru a se omogeniza se adaugă şi un fir de ulei de măsline. Se umplu anghinarele cu acest mixt şi se aşază apoi una lângă alta într-o tigaie în care s-a pus un deget de apă minerală şi lămâie, adăugându-se puţin ulei peste fiecare anghinare. Se dă vasul acoperit, la foc mic, 30 de minute.

În această perioadă, „Anghinarea umplută” sfidează postul. Deci, ideea trebuie păstrată pentru sărbători. La noi şi preţul anghinarei sfidează civilizaţia, concurând gramul de aur şi orice amânare e bună pentru digestie. Cam tot atît ar costa şi un drum în Sicilia!

Etichete : anghinarea umpluta.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"