Andive cu brânzeturi / Andive cu jambon
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 28 Ianuarie 2010, 05:58
Perioada comumistă, numită de mulţi „Paranteza comunistă”, nu ducea lipsă de “unităţi de profil” din ramura alimentaţiei rapide: covrigării şi patiserii, restaurante cu autoservire (numite în popor “împinge” sau “plimbă-tava”) şi celebrele lacto-baruri (poreclite “la varice”, din pricina meselor înalte, fără scaune), acolo unde se ofereau cremvurşti în corn, net mai bogaţi în carne de porc decât “dogii” de azi. Multă vreme meniurile braseriilor afişau pe prima pagină aşa-zisele “minuturi”, în mare parte mâncare la gratar, numite astfel încă din secolul al XIX-lea românesc, pentru că desemnau mâncăruri rapide, gata într-un minut.
Se poate spune despre ei că făceau fast-food?! Da, desigur, fâceau fast-food; poate fără conştiinţa conceptului consumerist, dar cu o perfect disimulată constiinţă capitalistă, înnodând întreruptul fir istoric al sacagiilor şi cârnaţarilor de bâlci de dinainte de comunism.
Pentru că ne obsedează exemplul lor, şi giganţi alimentaţiei cu “Mac” manifestă o mare preocupare pentru zona eco şi mâncatul sănătos; un exemplu fiind “salatelele” pe care le-au introdus în meniu.
Astăzi încercăm o replică. Cum putem face un contrabalans nutriţional şi dietetic după marile crăpelniţe de sărbatori? Cum trecem de la carnivorul expansiv, la vegetarianul reflexiv „de criză”, printr-un „Aperitiv cu andive şi brânzeturi”?
Folosim andivele ca suport pentru aperitivul care poate chiar înlocui felurile principale de la cină. Desfacem andivele în foi şi le stropim cu suc de lămâie. În aceste foi punem cu linguriţa diferite amestecuri de brânzeturi şi verdeţuri, după inspiraţie. De exemplu, brânză de vaci amestecată cu unt şi mărar sau brânză Brie sau cremă cu brânză, mărar şi ceapă verde... toate asezonate cu sare, piper, chimen şi tot ce vă mai inspiră gustul personal.
Pe brânză presăraţi icre sau bucăţi de grapefruit, varianta din urmă fiind cea mai apropiată de ceea se poate numi savuros. Puteţi apela la multe variaţiuni pe tema acestor combinaţii, deasupra putând presăra şi alte fructe deshidrate sau chiar seminţe şi nuci, fistic şi migdale. Iar pentru completarea estetică şi energetică, trebuie încercate „Andivele cu Jambon”.
Fierbeţi 8 andive mijlocii ori 4 mari (tăiată în 2) în apă cu sare şi o felie de lămâie. Când sunt fierte (încercaţi cu un cuţit ascuţit), puneţi-le la scurs. Ungeţi cu unt o tava de cuptor adancă sau un vas termorezistent. Fiecare andivă se rulează în jambon şi se aşează în tavă. Separat se pregăteşte un sos bechamel (din unt topit, sare, piper, făină şi lapte). Untul se topeşte, se sărează şi piperează, se adaugă făina şi se amestecă bine cu un tel şi treptat se pune laptele călduţ. Se lasă să se întărească amestecând ca să nu se prindă de vas. La final se pune nucșoară. Se varsă sosul peste andive, se presară branză rasă sau caşcaval, apoi se pune la cuptor preţ de 10-15 min.
„Am trăit zile în şir numai cu mâncare şi apă”, spunea comedianul şi scriitorul american William Fields. Culmea !