Ananas umplut
Rețeta lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 08 Iulie 2010, 12:04
Ghicitul în farfurii, meniuri şi vitrine alimentare, nu este doar o îndeletnicire plăcută, ea este şi una fertilă. Gastronomia şi practicile sale constituie un discurs despre Sine şi despre Celălalt care permite şi ultimului gurmand să înveţe antropologia mâncând şi să înţeleagă câte ceva despre lumea în care trăieşte.
Luaţi pe rând, de pildă, câteva "restaurante etnice" şi veţi înţelege ce este multiculturalismul. Mergeţi apoi într-un local cu bucătărie "fusion" şi gustaţi diferenţa între multi- şi inter-cultural.
În primul caz, fiecare restaurant oferă mâncărurile culturii sale, cât se poate de specifice şi unice (prezentate de regulă în limba lor natală, astfel încât impresia de diferit să fie şi mai puternică), spre exotică degustare de sine. În al doilea caz, un singur restaurant combină o diversitate de culturi gastronomice într-un metisaj mai mult sau mai puţin reuşit. „Multi” este de origine americană, „inter” este mai degrabă o reacţie francofonă. Puteţi să reveniţi apoi într-un restaurant obişnuit, de-al nostru, pentru a înţelege construcţia etnică a identităţii la români şi în general.
În cursa frenetică după "produse tradiţionale", mai tot ce mâncăm de obicei tinde să fie "tradiţional", de la bunica, de la bunicu, al nostru, de aici, dintotdeauna. Dacă s-ar putea, tot ceea ce mâncăm ar fi cât mai "tradiţional"; dar noi am vrea să fim şi postmoderni (sau post-industriali, ca toată lumea bună). Sau, cum spune argoul, una vorbeşti şi alta mănânci... iar americanul spune „la nouvelle cuisine” înseamnă: nu-mi vine să cred că am cheltuit 96 de dolari şi tot mi-e foame”. Să căutăm un exemplu: „ananas umplut”.
Într-un vas termorezistent uns cu margarină, se amestecă o cană de orez spălat cu o ceapă tăiată mărunt, 2 dovlecei trecuţi prin răzătoarea mică, un ardei gras şi 4 roşii tăiate cubuleţe. Adaugă 300 g de fructe de mare asortate, decongelate şi verdeaţa tocată fin (pătrunjel). Se dă un praf de sare, piper şi curry. Se acoperă totul cu aproximativ 600 ml apă şi se lasă la cuptor cam 30-40 de minute, între timp, se taie un ananas pe jumătate şi se îndepărtează cu grijă pulpa. Umpleţi jumătăţile de ananas cu amestecul de orez răcit. Adăugaţi şi câteva cubuleţe de ananas şi chiar şi câteva stafide.
“De douăzeci de ani ţin cură de slăbire, spune Erma Bombeck, prozatoare şi jurnalistă americană. Am slăbit în total 394 de kg. De acum ar trebui să fiu medalion pe un lănţişor”.