"Am văzut cu ochii mei"
Totul despre ... DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 20 Ianuarie 2010, 12:14
Există multe expresii pleonastice „cansacrate”, multe aşteaptă în culise pentru a-şi face intrarea pe scenă. Aşa că adesea nu e uşor să le eviţi!
Împrumutăm cuvinte noi şi le alăturăm unora mai vechi cam cu acelaşi înţeles, întărim sensul acelora pe care le ştim de când lumea, ne uităm rar în DEX... Găsim scuze de genul „e mai clar aşa”... Ba chiar am ajuns să ne amuzăm de un pleonasm clasic, auzit adesea prin mijloacele de transport în comun, cum este „Avansaţi înainte!” Normal că „înainte”, că doar în DEX scrie că e ceva rudă cu „a înainta”!
Totuşi, de ce alăturăm adesea două cuvinte care au acelaşi înţeles? N-are nicio logică! Şi tot pleonasm se numeşte, orice explicaţie mai nobilă am găsi. Există însă expresii de acest gen fără de care conversaţiile noastre de zi cu zi ar fi mai puţin expresive. „Am văzut cu ochii mei” pare a fi un exemplu cât se poate de clar de pleonasm. Dar gândiţi-vă cât de sec şi fără de nerv ar suna o replică de genul „Am văzut cum a rupt florile!” şi cum sună „Am văzut cu ochii mei cum a rupt florile!” Parcă altfel se simte implicarea cetăţenească atunci când vezi cu „ochii tăi”!
Incorect este şi să spui „mai superior” sau „cel mai perfect”. Dar cine n-a glumit măcar o dată, utilizând cu bună ştiinţă comparativul comparativului şi superlativul superlativului? „Bine că eşti tu mai superior” vă asigur că nu este chiar un experiment de laborator! Aşa că nu e deloc simplu să spui că o construcţie pleonastică este pur şi simplu o neglijenţă regretabilă. Intenţia celui care o foloseşte, contextul în care apare, tonul cu care e rostită sunt tot atâtea elemente demne de luat în calcul. Unora li se par ilogice şi greşite chiar construcţiile corecte, atât de mult li s-a obişnuit urechea cu cele greşite! Cum să mai spui „drept care eu cred că pleonasmul este o problemă complexă”, când toată lumea ar folosi „drept pentru care”. Cine să mai stea să citească în DEX, în dreptul cuvântului... DREPT, undeva mai pe la sfârşitul unei lungi definiţii, că acesta, când este PREPOZIŢIE, aduce foarte mult cu „pentru”?