Accesorizarea
Totul despre DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 09 Mai 2012, 13:20
“Primăvara asta totuşi nu-i decât o copie” spunea bietul Topârceanu, insensibil la capriciile modei. Pentru că femeile preferă totuşi alt clişeu: cel cu reînnoirea. Dacă natura se reînnoieşte, noi de ce nu? Mai mult, au creat şi cuvinte noi pentru a nu părea demodate…
Trebuie să recunosc: primăvara asta cu aspect de vară, nu şi astăzi însă, pare a fi impulsul necesar şi suficient pentru a purcede la împrospătarea garderobei. Nu poţi veni cu o copie după primăvara trecută. În materie de modă, Topârceanu pare a nu fi înţeles nimic… Deşi ceva, ceva dreptate poate că avea şi el, doar nu poţi schimba toată garderoba în fiecare primăvară. Numai că, e adevărat, copiezi ce copiezi din sezonul trecut, dar trebuie să mai şi inovezi… Şi dacă verva achiziţionării de noi obiecte nu poate viza întotdeauna elementele mai costisitoare ale unei ţinute, măcar nimicurile să fie nou-nouţe. O eşarfă, o agrafă, un fluturaş, o mărgea ceva, numai să fie ACCESORII în ton cu noile nuanţe ale sezonului – că totuşi culori noi ca să reinventăm curcubeul în fiecare primăvară, nu avem de unde – ! Dar pentru un cuvânt nou, găsim resurse chiar în DEX…
Se ia substantivul ACCESORIU, se înfrumuseţează cu un sufix asortat şi iată cum apare ACCESORIZAREA. Pentru că, dacă vorbim de accesorii, cum să denumim acţiunea de a le utiliza în combinaţie cu ce avem prin dulap? ACCESORIZARE… Le crearea noului cuvânt a ajutat probabil şi analogia cu verbul «a se îmbrăca». Dar numai el nu era de ajuns! Scrie pe toate site-urile dedicate domeniului, că «ţinuta originală» numai cu accesorizarea hainelor se obţine… Iar dacă toate aceste ACCESORII te pot scoate din anonimatul vestimentar, utilizarea verbului repede derivat de la ele, te propulsează în categoria cunoscătoarelor! Iar bărbaţilor care deja se pregătesc să mă felicite pentru că le-am oferit muniţie ca să mai oprească zelul accesării… de accesorii, pe motiv că ACCESORIZAREA nu există în DEX, le pot aduce aminte de accesorizarea… maşinii. Personificată, maşina are nevoie bineînţeles şi ea de accesorii ca să îl poarte pe cel de la volan în lumea bună a… cunoscătorilor. Aşa că să nu ne mai criticaţi! Putem spune liniştite, hai să accesorizăm fetelor! Sau… fată. Că la aşa verb nou, trebuie să ACCESORIZĂM şi o formulă de adresare… asortată. Şi cum «fată» există şi în DEX şi mai e şi la modă de vreo câteva sezoane bune, nu văd care ar fi problema… Poate doar una care ţine de stil…