A fost redeschisă Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș
Este prima bibliotecă publică din România și a fost construită între 1799-1802
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 29 August 2012, 11:47
După ce mai bine de 13 ani a fost supusă unor ample lucrări de reparaţie şi restaurare, iar în ultimul an şi jumătate accesul publicului a fost practic interzis în această instituţie, prima bibliotecă publică din România, respectiv Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş a fost redeschisă iubitorilor de carte de pretutindeni.
În sunetele rafinate ale cvartetului de trombon Transilvania, sute de persoane au participat la redeschiderea Bibliotecii Teleki-Bolyai din Târgu Mureş, după ce timp de mai mulţi ani instituţia a beneficiat de importante fonduri pentru renovare şi reparaţie. Vicepreşedinta Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, susţine că valoarea totală a lucrărilor este de 3.106.000 lei şi că, practic, acestea s-au intensificat din 2006, când au fost executate lucrări de restaurare şi reparaţii.
Cu un fond de carte de peste 200.000 de volume, Biblioteca Teleki-Bolyai adăposteşte una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş a declarat că biblioteca a fost una dintre primele deschise publicului şi, încă de la început, bazându-se pe fondul iniţial de 40.000 de volume al contelui Teleki, a adunat practic din toată Europa cărţi tipărite în marile case de editură europene. Treptat, fondul iniţial s-a completat cu diverse alte colecţii, cum ar fi cel de la mănăstirea Lăzarea sau fondul franciscan, astfel că în prezent aici se găsesc peste 200.000 de volume de cărţi vechi.
Biblioteca a fost înfiinţată în 1802, de contele Teleki Samuel, iar la redeschiderea ei a participat şi Teleki Kalman, un urmaş din marea familie Teleki, răspândită în 13 ţări de pe 5 continente. Potrivit acestuia, mesajul contelui Teleki este foarte exact: „el a vrut să dea această bibliotecă poporului, ca să fie o bibliotecă publică, ca toată lumea să poată merge aici, ca toată lumea să poată să înveţe şi să studieze ce este în bibliotecă. Şi eu cred că acesta este cel mai important. Că biblioteca este o bibliotecă publică şi asta spune că toată lumea trebuie să sprijine biblioteca asta, şi conducerea politica, şi persoanele private trebuie să încerce să sprijine biblioteca”.
Un reportaj de Raul Matiş: