134 de ani au trecut de la nașterea lui Constantin Brâncuși
Lecția de cultură generală
Articol de Ioana Stătescu, 19 Februarie 2010, 11:17
Pe 19 februarie 1876 s-a născut Constantin Brâncuşi, sculptorul român care a uimit lumea întreagă.
Satul în care s-a născut sculptorul român ce a contribuit la înnoirea viziunii plastice în lumea contemporane, este Hobiţa. De aici a plecat mai întâi la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, apoi la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti unde absolvă în 1902. În 1903, primeşte prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din Bucureşti şi reprezintă singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti. Pleacă în 1904 la studii la München dar după şase luni o porneşte pe jos prin Bavaria, Elveţia până la Langres, în Franţa, de unde ia trenul până la Paris. În 1905 reuşeşte la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Până în 1914, participă cu regularitate la expoziţii colective din Paris şi Bucureşti, inaugurând ciclurile Păsărea Măiestră, Muza adormită, Domnişoara Pogany.
Este redescoperit în România ca un geniu naţional abia în 1964 şi, în consecinţă, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu a putut fi amenajat şi îngrijit. Acolo puteţi admira Coloana fără sfârşit, Masa tăcerii şi Poarta sărutului. De redescoperit îl pot redescoperi şi englezii în aceste zile în cadrul expoziţiei "Modernitatea africană: călătorii in Atlanticul Negru” de la prestigioasa Galerie Tate din Liverpool, deschisă până în aprilie.
Expoziţia include sculptura in lemn "Cap de copil" (1919-1923) din Colecţia Tate şi fotografiile "Negresa blondă" (1926), "Vedere din atelier" (după 1930) şi "Portretul lui Nancy Cunard" (1925-1927) de la Centrul Pompidou din Paris. Evenimentul se desfăşoară cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, alături de Primăria din Liverpool.
Astăzi sculptorul va fi omagiat şi în Bucureşti la Centrul Militar Naţional prin organizarea unui simpozion de deschidere a manifestărilor dedicate Centenarului Păsării Măiastre.
Ioana Stătescu a încercat să afle ce-şi aduc aminte bucureştenii despre Constantin Brâncuşi. Ascultați ce răspunsuri a primit!