Ziua Mondială a Dibetului
Diabetul, o boală care nu doare, dar atacă organele cele mai importante avertizeaza Cuget Liber.
13 Noiembrie 2009, 08:33
Specialiştii estimează că, până în 2025, numărul diabeticilor s-ar putea dubla. Prima dintre cauzele invocate este aceea de natură genetică, ereditară, domeniu în care se fac numeroase cercetări ştiinţifice.
A doua şi, în ce ne priveşte, mai importantă ţine de o mentalitate dăunătoare, de stilul de viaţă nesănătos al omului contemporan. În primul rând, este vorba de o alimentaţie nesănătoasă, cu exces de grăsimi şi zaharuri rafinate, şi sedentarismul, mai ales la copiii.
Lista factorilor de risc continuă cu fumatul, stresul pe care nu prea avem cum să-l evităm, excesul de alcool, cafea, abuzul de medica-mente, poluanţii, etc, adică mediul în care trăim zi de zi, ceas de ceas.
În sine, diabetul nu este atât de grav, adevărata gravitate este dată de numeroasele complicaţii şi, între ele, cele cardiovasculare sunt pe primul loc.
Pentru a evita îmbolnăvirea de diabet medicii recomandă o alimentaţie sănătoasă, mese regulate, activitate fizică zilnică, reducerea stresului prin comunicare, menţinerea unei greutăţi corporale optime, renunţarea la fumat sau eliminarea din alimentaţie a produselor fast-food.
Medicii sustin ca în cazul diabetului ar trebui să se aplice Regula celor 60 de minute: mai mult de 60 de minute pe zi pentru activitate fizică şi mai puţin de 60 de minute pentru televizor, computer şi jocuri video.