Să renunţi la viciu durează
Peste 2.500 de fumători mureşeni aşteaptă medicamente pentru a se lăsa de fumat
Articol de Cristina Bulbescu, Radio Târgu Mureş, 08 Decembrie 2010, 03:58
Peste 2.500 de fumători mureşeni aşteaptă medicamente pentru a se lăsa de fumat
Ministerul Sănătăţii a demarat, în acest an, programul „Stop Fumat” de-abia în luna septembrie, din cauza lipsei de fonduri, deşi programul este finanţat din taxa pe viciu. Judeţul Mureş este printre primele din ţară la înscrierile în acest program, ce funcţionează din 2007.
Peste 3.000 de mureşeni au beneficiat de tratamente, în cei 3 ani, iar mai bine de jumătate au reuşit să renunţe la acest viciu. O parte dintre fumători având nevoie chiar de două tratamente pentru a putea renunţa la acest viciu.
Medicii pmenumologi spun că profilul fumătorilor care doresc să renunţe la fumat este foarte variat dar cei mai mulţi doresc să facă acest lucru deoarece le este teamă că se vor îmbolnăvi.
În cadrul programului fumătorii primesc, timp de două luni, două tipuri de medicamente, cele care înlocuiesc nicotina şi cele cu acţiune la nivelul creierului, care înhibă dorinţa de fumat, reducând, în acelaşi timp, efectele sevrajului.
Pentru a urma tratamentul, fumătorii nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie deoarece programul se adresează tuturor fumătorilor, fie că sunt asiguraţi sau nu.
Pe listele de aşteptare s-au înscris, de la începutul anului, mii de fumători, dar pentru că nu au putut începe tratamentul imediat o parte s-au lăsat păgubaşi.
Coordonatorul Centrului de Renunţare la Fumat din Târgu Mureş, medicul specialist pneumolog Corina Mărginean a mai declarat pentru Radio Targu Mures audio: