Revista presei locale
Articole din Informaţia Zilei, Ziarul de Vrancea, Servus Hunedoara, Ziua de Cluj, Gazeta de Sud, Monitorul de Neamţ şi Roman şi Observatorul Arădean.
15 Septembrie 2009, 10:13
Reporterii de la Tribuna Sibiu au vizitat cateva locaţii de grădiniţe mai.. neobişnuite. 52 de copii din Racoviţa merg la grădiniţă în clădirea dispensarului din localitate. Tot cu dispensarul împart spaţiul şi cei de la grădiniţa din Daia, 32 de copii din toate cele trei grupe. La Racoviţa copiii au fost "exilaţi" în dispensar pe motiv că nu este spaţiu suficient în şcoală, iar la Daia au fost mutaţi din vechiul sediu, unde exista pericolul de prăbuşire a pardoselii.
Pălincarii din Nord-Vest s-au sfătuit în Baia Mare aflam din Informaţia Zilei. În demersurile lor pălincarii au avut în vedere şi scoaterea rachiurilor naturale din fructe din categoria băuturilor spirtoase. Raţionamentul este cât se poate de simplu. Nivelul accizei stabilite la spirtoase este exagerat de mare pentru producţia de pălincă. Asta în condiţiile în care randamentul de extracţie a alcoolului din fructe este de aproape 10 ori mai mic, comparativ cu producţia din cereale. Un reprezentant al Comisiei Europene va participa, în luna octombrie, la Ziua Pălincii, manifestare ce urmează să se desfăşoare la Turţ. Cu această ocazie, oaspetele de la Bruxelles ar putea vizita pălincii nu doar din Satu Mare, ci şi din judeţele Maramureş şi Sălaj.
Pănă atunci va spunem ca podgorenii vrânceni contestă ordinele ministrului Agriculturii privind băuturile fermentate nedistilate sşi înfiinţarea carnetelor de viticultori. Mâine în cartierul Sud al Focşaniului este programat un miting de protest informeaza Ziarul de Vrancea. Viticultorii militeaza pentru modificarea Legii viei şi vinului, scoaterea vinului de sub acciza, înfiinţarea unor camere agricole dupa un proiect propriu al fermierilor, eliminarea carnetelor de viticultor şi excluderea din lege a ordinului MADR prin care se legalizeaza BFN-urile (băuturile fermentate nedistilate). Acestea din urmă, în opinia podgorenilor vrânceni, nu sint altceva decit fostele BFL-uri (băuturile fermentate liniştit) scoase în afara legii de curând, tot la propunerea viticultorilor.
Sub egida „Aer mai curat pentru oraşul meu”, în organizarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara se va desfăşura, în perioada 16 - 22 septembrie 2009, cea de-a opta ediţie a „Săptămânii Mobilităţii Europene” citim în Servus Hunedoara. Prima ediţie a „Săptămânii Mobilităţii Europene” s-a desfăşurat în 2002, fiind o iniţiativă a Comisiei Europene pentru promovarea soluţiilor de transport durabil în oraşele de pe vechiul continent şi a conştientizării publicului cu privire la beneficiile potenţiale pentru mediu, sănătate şi calitatea vieţii.
În Ziua de Cluj am găsit decizia Comisiei Europene: Munţii Apuseni sunt cea mai bună arie naturală protejata din ţară. Parcul Natural Apuseni va beneficia gratuit de un film de prezentare din partea Comisiei Europene şi va fi premiat la Bruxelles în octombrie, în cadrul Galei Premiilor EDEN 2009, ca destinaţie turistică de excelenţă a României, alături de alte 21 de destinaţii europene. La nivel naţional au participat 12 arii protejate din ţară.
Faleză de 4,78 milioane de lei la Orşova- titreaza Gazeta de Sud. Astăzi, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia se semnează primul contract de finanţare pe domeniul infrastructură turistică de agrement din cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Proiectul îşi propune să îmbunătăţească infrastructura turistică în zona Porţile de Fier - Clisura Dunării şi să contribuie la creşterea numărului de turişti şi a calităţii serviciilor turistice.
Monitorul de Neamţ şi Roman anunţa Târgul de job-uri. Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţii din ultima promoţie se va desfăşura în acest an pe 25 septembrie. Manifestarea va avea loc simultan în Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ la agenţiile locale, iar la Roman târgul se va desfăşura la cantina Liceului „Vasile Sav“. Organizatorul, Agenţia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a demarat deja contactarea mediului de afaceri pentru locurile de muncă vacante. Simultan, vor fi anuntaţi cei 1.200 de absolvenţi care se află în baza de date a instituţiei ca fiind în căutarea unui loc de muncă.
Colegii de la Observatorul Arădean au fost surprinşi să găsească în Arad primul arbitru femeie din România, iar dumneaei susţine că a fost prima chiar în Europa. Doina Gehl are acum 77 de ani şi o sănătate precară, dar un suflet de om tânăr, plin de vervă. Fotbalul i-a intrat în sânge de când era mică. Stătea în firea ei nărăvaşă, iar locul nu şi-l putea găsi decât printre băieţi şi activităţile lor: „Jucam fotbal cu băieţii pe maidan”, îşi aminteşte Doina, care-şi proteja fratele mai mare cu un an bătându-i pe cei care îl necăjeau. „În 1955 am arbitrat pentru prima dată. L-am arbitrat chiar şi pe Petschovschi! Numai sport am mâncat de când mă ştiu. Nu regret. Am fost arbitru numai la centru. Jucătorii nu îndrăzneau să comenteze ceva pentru că eu eram rea în sensul că n-am acceptat discuţii. Ii pedepseam cu lovituri indirecte”. A arbitrat 18 ani, până în 1973.