Revista presei locale
Articole din Tribuna, Informaţia Zilei, Ziarul Prahova, Gazeta de Sud, Cuget Liber, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara şi Gazeta de Olt.
14 Septembrie 2009, 13:23
În iunie 2010 se vor împlini 100 de ani de la zborul istoric realizate de ing. Aurel Vlaicu pe câmpul de la Cotroceni. De aceea, replica avionului Vlaicu I va fi expusă în Piaţa Mare din Sibiu, anunţă Tribuna. Iniţiatorul demersului este Mircia Ţiplea care a precizat: „În octombrie 2009 finalizăm prototipul, iar în 2010, cu ocazia comemorării zborului realizat de ing. constructorul şi pilotul Aurel Vlaicu vom arăta lumii geniul creator al poporului român în domeniu: zborul.”
Sâmbătă, 19 septembrie, Consiliul Judetean Satu Mare împreună cu Informaţia Zilei organizează un nou miting aviatic la Satu Mare. Este a doua editie, după o întrerupere de 12 ani. Anul trecut evenimentul s-a bucurat de un real succes, la el participând peste 10.000 de oameni. Manifestarea din acest an poartă numele “Aripi magice pe cer si va debuta la ora 13, pe Aeroportul International Satu Mare. Intrarea este gratuită. Mitingul va avea loc de acum înainte în fiecare an, în fiecare sâmbătă de după data de 15 septembrie. Timp de 3 ore, vor face spectacol zeci de parasutisti si avioane usoare.
Dispensarul medical “Printul pilot George Valentin Bibescu" din Comarnic reprezinta pentru localnicii de aici si dispensar, si spital, fiind singura institutie de sanatate din oras, localitatea neavand, niciodata, spital. Explicatia ar fi ca Sinaia si Campina sunt relativ aproape si serviciile spitalicesti oferite de vecini satisfac si solicitarile comarnicenilor. Pe de alta parte, economic vorbind, un spital se tine foarte greu si, oricat ar fi Comarnicul de oras, i-ar fi foarte dificil sa asigure functionarea unui spital scrie Ziarul Prahova.
Muniţie NATO păzită cu mâinile goale - titrează Gazeta de Sud. UM Filiaşi nu-şi mai permite luxul să angajeze o firmă de pază şi şi-a transformat ad-hoc angajaţii în agenţi de pază, neînarmaţi. Unitatea nu este considerată de importanţă naţională, cu toate că deţine explozibili şi depozite de muniţie.
O familie din Prigoria împarte casa cu mai multe găini ce aparţin şefului postului de Poliţie din comună. Maricica Tomescu locuieşte împreună cu cei 5 micuţi în aceeaşi încăpere unde sunt adăpostite şi orătăniile şefului poliţiştilor. Locuinţa socială aflată în sediul fostei primării i-a fost acordată de primar când femeia nu avea unde să se ducă. Reporterii de la cotidianul gorjean Pandurul scriu că din cauza mirosului şi a mizeriei ce provin de la păsări copii s-au îmbolnăvit. Nu au însă de ales. Ori locuiesc în continuare acolo, ori rămân sub cerul liber. Locuinţa în care este adăpostită familia dar şi găinile şefului de post se află chiar lângă primărie.
Comisarul şef Emanoil Moraru este singurul poliţist de la malul mării care are calitatea oficială de „negociator”. În 2006, timp de două luni, a urmat un program prin Ambasada SUA la Bucureşti, în cadrul căruia a fost pregătit de agenţi FBI specializaţi în negociere. Colegii de la Cuget Liber au aflat ca negociatorul a fost selectat de americani după ce i-au studiat astrograma, zodia, pasiunile, după modul în care era apreciată munca lui din poliţie. De asemenea, a susţinut o testare psihologică completă şi a trecut un interviu complex. Examenul de absolvire al cursului a constat într-o simulare a unei situaţii reale în care au fost testate calităţile de negociator ale fiecărui elev.
Miel copt în lut, o omletă gigant, preparate făcute cu ajutorul unui capac de cămin de canalizare, al unei lopeţi şi al unui hidrant, silvoiţă, balmoş, mâncare de fasole evreiască, taur la proţap, acestea au fost câteva dintre meniurile cu care s-au delectat miile de clujeni ce au vizitat în acest sfârşit de săptămână Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Ziua de Cluj publică reteta unei silvoitze traditionale: “Facem dulceaţă de prune fără zahăr care se numeşte silvoiţă. O fierbem până scade, încât să stea pe lingură fără să cadă şi durează în jur de 10-12 ore să faci silvoiţa, în funcţie de cantitatea de prune pe care o preparăm. Trebuie să amestecăm încontinuu în vasul pe care îl folosim”.
Până cel târziu la începutul lunii octombrie, D.N. 66 va intra în reparaţii capitale pe porţiunea cuprinsă între localităţile Bumbeşti Jiu (judeţul Gorj) şi Petroşani (judeţul Hunedoara), pe Defileul Jiului. Asta după ce mai mulţi factori de răspundere din Valea Jiului, dar şi din judeţul Gorj, au făcut demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi şi s-a obţinut finanţarea necesară pentru reabilitarea celor 32 de kilometri de drum ai Defileului Jiului aflam din cotidianul Servus Hunedoara.
Gazeta de Olt publica in editia de astazi un articol despre scoala din Cilieni. Cu toate că oficial astăzi este prima zi de şcoală şi mii de elevi se reîntorc la cursuri, cei 400 de şcolari din Cilieni nu au unde să înveţe. Şcoala lor arată ca după război. Directorul propune însă o alternativă, program în trei schimburi. În prezent, Şcoala Cilieni este un adevărat şantier. Pancarta de la intrare în curtea şcolii te anunţă că, în prezent, se lucrează. Imobilul vechi de peste 50 de ani a fost supus, începând cu acest an, unor lucrări de „consolidare şi refuncţionalizare“. Potrivit informaţiilor de pe pancartă, termenul de execuţie al lucrărilor este de 12 luni, urmând ca lucrarea să fie gata în primăvara anului viitor.