Revista presei locale, 9 aprilie
Articole publicate în Tribuna Sibiu, Ziua de Cluj, Cuget Liber, Servus Hunedoara, Observator Arădean, Informaţia Zilei
09 Aprilie 2010, 08:50
Nicio persoană seropozitivă din Prahova nu mai are de unde să-şi ridice medicaţia la care are dreptul gratuit, au informat reprezentanţii Asociaţiei „Noi şi Ceilalţi” Prahova redacţia ziarului Telegraful. Persoanele seropozitive din Prahova au început să facă apel la pacienţii din alte zone pentru medicamentele care le salvează viaţa. În judeţ nu se mai găseşte nici măcar o pastilă pentru bolnavii de HIV/SIDA, iar situaţia nu va reveni la normal până la semnarea contractului cadru pentru programul naţional de resort. Costul minim al unui tratament complet pentru o persoană seropozitivă depăşeşte 2.000 de lei lunar.
Un angajator din Italia caută 530 de români pentru a le oferi un loc de muncă. Joburile sunt în domeniul hotelier, la Grand Hotel Service din Veneţia, iar oferta este postată pe site-ul naţional www.eures.anofm.ro. Cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească angajaţii sunt cunoştinţe nivel mediu de limba italiană şi experienţă în domeniu de minimum un an. Salariile oferite de angajator sunt cuprinse între 700 şi 1.000 de euro, în funcţie de locul de muncă vizat. Persoanele interesate sunt aşteptate să depună CV-ul în limba italiană, până pe data de 22 aprilie, la sediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Constanţa, a declarat pentru Cuget Liber, consilierul EURES.
Şcoala de Arte din Satu Mare este cea care a făcut posibilă organizarea unui curs de DJ la care s-au înscris până în prezent 36 de persoane, aflăm din Informaţia Zilei. Acesta ar fi singura şcoală de acest gen din toată Transilvania, astfel că la cursurile care vor dura trei luni s-au înscris şi persoane din judeţele învecinate.
Unde aruncă sibienii gunoaiele? Raspund colegii de la Tribuna: la marginea municipiului sunt deja câteva zone "consacrate", unde sibienii aruncă ce nu le mai trebuie. Primăria le atrage atenţia locuitorilor oraşului să nu arunce aiurea resturile rezultate în urma lucrărilor de construcţii, ci să apeleze la firme specializate pentru transportul acestora. Cei care aruncă gunoaiele pe unde apucă riscă amenzi între 70 şi 600 lei.
Primăvara se numără urşii, lupii, râşii şi pisicile sălbatice- anunţă Mesagerul de Bistriţa Năsăud. Gestionarii celor 39 de fonduri de vânătoare din judeţ au început recensământul celor patru carnivore mari special protejate prin lege, respectiv urs brun, lup, râs şi pisică salbatică, acţiunea fiind supervizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Evaluarea efectivelor se face până la sfârşitul acestei luni, conform programării pe fiecare gestionar şi fond de vânătoare.
Investiţia prin care se va naşte staţiunea de schi din Parâng „se împiedică” în documente scrie Servus Hunedoara. Punerea în aplicare a proiectului de amenajare a domeniului schiabil din Masivul Parâng este întârziată din cauza avizului de mediu, document care lipseşte din portofoliul autorităţilor locale. Administraţia locală din Petroşani a suspendat atribuirea contractului pentru executarea acestor lucrări, deşi licitaţia a fost adjudecată fără a exista contestaţii.
De la 1 aprilie, Administraţia Parcului Natural Vânători şi Primăria Târgu Neamţ au implementat şi derulează un proiect intitulat „Cetatea Neamţului, destinaţie ecoturistică". Proiectul are ca scop promovarea, ca destinaţie ecoturistică, a Cetăţii Neamţului - monument istoric situat în Aria Naturală Protejată Vînători-Neamţ, scrie Realitatea Media.
Proprietarii spaţiilor comerciale neocupate din centrul oraşului sunt de acord să redea Clujului farmecul de altă dată, dar nu pe bani mulţi. Unii au declarat pentru Ziua de Cluj că îşi vor acoperi vitrinele cu afişe înfăţişând vechiul Cluj, alţii acuză primăria că nu a procedat corect impunând expunerea în vitrinele goale a unor afişe mult prea scumpe pentru buzunarele proprietarilor. Imaginile din vitrinele spaţiilor nefolosite pot “salva” doar într-o oarecare măsură aspectul centrului istoric. O strategie pe termen lung privind încurajarea activităţii economice, renovarea imobilelor-monument şi verificarea respectării proiectelor autorizate ar trebui să însoţească demersurile de cosmetizare a vitrinelor goale, consideră arhitecţii intervievaţi de Ziua de Cluj.
Gheorghe Şuma este unul dintre cei patru români care mai repară instrumente muzicale. Şi-a transformat pasiunea în meserie, pentru că s-a născut muncitor, nu domn a declarat el pentru Observatorul. E unic în Arad, iar în ţară numai alte trei persoane (una în Timişoara şi alte două în Bucureşti) mai fac ceea ce el face de peste 40 de ani. Gheorghe Şuma îndrăgeşte instrumentele şi a început să înveţe nu doar să le folosească, ci şi să le repare. Mulţi arădeni şi nu numai, îi trec pragul şi pleacă de la el mulţumiţi, cu instrumentul muzical reparat, ca şi nou.
Cotidianul gorjean Pandurul îl prezintă pe Albinel Firescu, un pasionat de….. apicultură. Albinel Firescu este etnograf la Muzeul Judeţean Gorj. Numele, predestinat, i l-a pus bunicul sau, apicultor. După cei 17 ani petrecuţi în jurul albinelor, Albinel a născocit şi o invenţie premiată cu bronz la Geneva. E vorba de un hrănitor cu suport pentru albine. Este vorba de un dispozitiv care asigură hrănirea în interiorul stupului, eliminând pericolul de furtişag la albine şi riscul înecării albinelor în siropul respectiv.