Revista presei locale 8 octombrie
Traficul din Prahova va fi monitorizat astazi; Multinaţionalele reduc şomajul la Cluj; Elevii din Gorj nu au neoane dar au primit camere de luat vederi
08 Octombrie 2010, 04:38
Fluctuaţiile de temperatură vor duce la o explozie de viroze respiratorii-avertizează Ziarul de Vrancea. Vremea destul de rece care favorizează apariţia viruşilor a dus la creşterea numărului de vrânceni care au avut nevoie de sprijin medical pentru că s-au îmbolnavit. Peste 1.000 de persoane au ajuns la cabinetele medicilor şi la spital răciţi cobză. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, aceste persoane s-au prezentat saptamâna trecutaăla medic acuzând dureri de gât sau inflamarea acestuia, dureri de cap, înfundarea nasului, strănut si febră.
Lucrările la podul de la Calafat sunt întârziate, de data aceasta nu pe malul românesc al Dunării, ci pe cel bulgar. Cele două firme de construcţii spaniole au ajuns în stadii diferite ale contractelor pe care le-au obţinut. Dacă, până acum, firma care lucra în România era oaia neagră a proiectului podului, acum problemele s-au mutat la constructorul spaniol din Bulgaria. Gazeta de Sud mai scrie ca pe parte de infrastructură pe teritoriul românesc, gradul de realizare a proiectului a ajuns la 60% în ceea ce priveşte drumul ce face legătura cu podul, şi 30% la cea feroviară. În ce stadiu sunt constructorii spanioli din Bulgaria nu se ştie cu exactitate, dar un lucru e sigur. Nu vor finaliza podul peste Dunăre în iunie anul viitor, atunci când va fi gata infrastructura din România.
Multinaţionalele reduc şomajul la Cluj- titreză Ziua. Şomajul a scăzut la Cluj, iar reprezentanţii agenţiilor de recrutare sunt de părere că în perioada următoare vor fi disponibile tot mai multe locuri de muncă. Grosul ofertelor vine dinspre multinaţionale, însă mai multe societăţi autohtone au început să dea drumul la recrutări. Următoarele luni ar putea aduce o creştere a ratei şomajului în condiţiile în care disponibilizările din sectorul bugetar încă nu au fost luate în calcul.
Atelier de teatru japonez, în premieră la Sibiu, anunţă Tribuna. Punctul central al atelierelor este constituit din tehnici de bază ale mişcării corporale de tip kabuki, kyōgen şi nō, dar şi din exerciţii de dicţie şi energizare. Tot la capitolul noutate poate fi trecut şi faptul că actorii învaţă să redea replicile prin relaxarea corzilor vocale atât la expirare, cât şi la inspirare. Regizorul japonez Masahiro Yasuda şi-a propus, de asemenea, să le dezvăluie actorilor sibieni tehnica sa de lucru: Yojôhan. Aceasta face referire la spaţiul intim al camerei în care are loc ceremonia ceaiului şi presupune reconstrucţia unui întreg univers prin corpul actorului care îşi restrânge mişcările în spaţii reduse.
Autovehiculele care se vor afla astăzi, in trafic, pe principalele drumuri de interes naţional si judeţean din Prahova vor fi inregistrate de catre angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale Ploieşti in cadrul "Recensământului auto". Din Ziarul Prahova aflăm că acţiunea se va derula in 20 de zone din judeţ, pe drumurile care se află in localităţile Bărcăneşti, Blejoi, Campina, Sinaia, Albeşti si in punctele Valea Popii si Pepiniera Bratasanca. Intre orele 8,00 -12,00 si 14,00 – 18,00, va fi consemnata trecerea nu doar a autovehiculelor, ci şi a bicicletelor, a motocicletelor, a microbuzelor, a autocamioanelor si a autospecialelor, a TIR-urilor, a autobuzelor, a autocarelor, a tractoarelor cu si fara remorca, dar si a vehiculelor cu tractiune animala.
Copii care stau cocoşaţi la mese din cauza scaunelor mult prea mici sau a meselor mult prea înalte, care dorm câte doi într-un pătuţ, hrană preparată din ochi, fără reţete, şi meniuri nediversificate, asta au găsit comisarii Protecţiei Consumatorilor în unităţile de învăţământ preşcolar din judeţul Constanţa. Cuget Liber mai scrie că la numeroase grădiniţe, mai ales de stat, nu existau contracte încheiate între părinţii preşcolarilor şi instituţia de învăţământ.
La Şcoala Generală din Ţânţăreni învaţă în prezent aproape 800 de elevi. Cursurile se desfăşoară în două schimburi. Atât cei care vin de dimineaţă la şcoală cât şi cei care au cursurile de după amiază ar trebui să împrumute felinarul bunicii pentru a putea scrie sau citi întrucât în sălile de curs neoanele nu funcţionează. Problema nu se întâlneşte doar într-o sală de curs ci în toate sălile, pe holuri chiar şi în cancelarie, precizează cotidianul gorjean Pandurul. În ciuda acestei situaţii unitatea de învăţământ a fost dotată cu mai multe camere de supraveghere video.
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a finalizat cele 33 de case pentru familiile sinistrate din comuna Dorneşti, ele urmând a fi predate familiilor ale căror gospodării au fost distruse de inundaţiile din aceasta vară. Obiectiv Suceava scrie că Biserica nu s-a implicat doar în eforturile de reconstrucţie a caselor, ci şi în ce priveşte asigurarea unor piese de mobilier pentru noile locuinţe iar în ce priveşte slujba de sfinţire, aceasta urmeaza a fi făcuta săptămâna viitoare înainte de marea sărbătoare a Sfintei Cuvioase Paraschiva.