Revista presei locale, 8 ianuarie
Articole publicate în Cuget Liber, Ziarul de Vrancea, Gazeta de Olt, Informaţia de Severin.
08 Ianuarie 2010, 08:56
Asociaţia Nevăzătorilor Constanţa desfăşoară proiectul „Cunoaşte-mă dincolo de bariera întunericului“, prin care se doreşte sensibilizarea societăţii şi „reabilitarea“, după cum spun reprezentanţii asociaţiei, poziţiei persoanelor cu deficienţe de vedere în viaţa socială. Reprezentanţii asociaţiei au mers în mai multe şcoli, unde copiilor li s-a explicat cum percepe un nevăzător lumea înconjurătoare şi necesităţile pe care le are pentru a putea interacţiona cu ceilalţi, citim in cotidianul constantean Cuget Liber.
Trei viticultori bistriţeni au obţinut sprijin de aproape 800.000 de euro. Ei au solicitat la APIA, anul trecut, sprijin financiar pentru reconversia/restructurarea a circa 60 de hectare de plantaţii viticole. Mesagerul de Bistriţa Năsăud precizează că beneficiarii acestui sprijin sunt viticultorii care doresc să-şi modernizeze plantaţiile în baza unui plan de restructurare/reconversie şi ale căror exploataţii sunt înregistrate în Registrul Plantaţiilor Viticole. Pentru a beneficia de ajutorul financiar, solicitantul trebuie să elaboreze un plan individual care să conţină un singur program de restructurare/reconversie, compus din una sau mai multe măsuri eligibile.
Reporterii de la Gazeta de Olt au vizitat Orăşelul copiilor, pustiit de criză. Comercianţii din Orăşelul copiilor, care a fost deschis la începutul lunii decembrie în Slatina, se plâng de faptul că rar au mai mult de 20 de clienţi pe seară. Deşi mulţi dintre vânzătorii la tarabă au plecat după câteva zile de la deschidere, câţiva încă mai rezistă. Ei spun că vor rămâne până când parcul de distracţii se va închide, pentru că au investit nişte bani în marfă şi speră să recupereze măcar o parte dintre ei.
Criza financiară îi aduce la realitate pe taximetriştii severineni după perioada sărbătorilor de iarnă când încasările au fost destul de bune. Cea mai mare problemă a celor cinci sute de taximetrişti din municipiu o constituie ,,concurenţa”. Este vorba de şoferii care practică taximetria „pirat” şi care le iau clienţii adevăraţilor taximetrişti afirmă colegii de la Informaţia de Severin. În ciuda amenzilor încasate, aceleaşi feţe cunoscute şi la volanul aceloraşi maşini s-au întors înapoi la taximetria ilegală pe motiv că nu au altă sursă de venit. De precizat că pentru oamenii legii este dificil să-i amendeze în condiţiile în care persoanele transportate de aceştia nu colaborează ori susţin că sunt rude ale şoferului şi nu i-au plătit niciun ban.
Coşul zilnic al unui vrâncean va fi mai sărăcăcios în acest an. De la mijlocul lunii, laptele marca locală, se va scumpi. Reprezentanţii societăţilor care comercializează carne de peşte sau pui spun că vor mai aştepta puţin până sa scumpească produsele. Din martie însă, puiul vrâncean va fi cu 25% mai scump informează Ziarul. Operatorii de pe piaţa alimentară spun că oamenii nu vor putea renunţa la produse, dar că vor cumpăra mai puţin din toate.
Când scumpirea vine cu veşti bune: Gorjenii au luat cu asalt cabinetul antifumat pentru a renunţa la ţigări- titreaza Pandurul. Medicii fac faţă cu greu numărului mare de pacienţi şi se văd nevoiţi să-i reprogrameze în alte zile. De la începutul acestui an, peste 30 de fumători trec pragul cabinetului, zilnic, din dorinţa de a scăpa de acest viciu. Medicii de la cabinetul anti fumat au solicitat în această perioadă Ministerului Sănătăţii să le trimită medicamente pentru că cele din stoc mai ajung doar pentru o singură lună.
Un craiovean a fost nevoit să închidă pensiunea pe care o are în Tismana, după ce 20 de tineri care au închiriat-o pentru a petrece Revelionul au devastat-o, spărgând până şi tavanul, pe lângă scaune, pahare, farfurii, aplice, prize sau ghivece de flori. Gazeta de Sud scrie că grupul de tineri, majoritatea din Târgu Jiu, a făcut o pagubă de aproximativ 10.000 de lei, sumă în care sunt incluse şi rezervările altor trei grupuri de turişti care nu au mai putut fi primiţi după 2 ianuarie, pentru că pensiunea a fost devastată.
Burduhoşii năvălesc în Cârţa- anunţă Tribuna Sibiu. Sunt bine încotoşmăniţi în haine care de care mai rupte, au feţele din plin cănite şi intră ameninţători în gospodării pentru a cere de-ale gurii sau pentru a căni oamenii. Sunt burduhoşii din Cârţa, adică tineri ce respectă obiceiul bunicilor de a se masca după Sf. Ioan şi de a arde apoi relele din anul trecut pentru a întâmpina numai cu bune noul an. Burduhoşi şi urşi năvălesc astăzi pe uliţele din Cârţa, într-un obicei pe care alte sate l-au uitat demult.